Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.11.2017

Precizare privind acordarea asistenței macrofinanciare și a suportului bugetar din partea Uniunii Europene

Precizare privind acordarea asistenței macrofinanciare și a suportului bugetar din partea Uniunii Europene

Având în vedere confuzia generată de interpretarea eronată în spațiul public a diferenței dintre asistența macrofinanciară acordată de Uniunea Europeană și suportul bugetar oferit Republicii Moldova, Direcţia comunicare și protocol a Executivului a venit cu următoarele precizări:

1.  Guvernul și Prim-ministrul au anunțat în comunicările oficiale că suportul bugetar va fi alocat Republicii Moldova până la sfârșitul anului curent, așa cum a reieșit din discuțiile avute la Bruxelles cu Comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn. Suportul bugetar va fi alocat pentru realizarea a patru programe prevăzute în bugetul pentru 2017.

2.  În același timp, Guvernul nu a menționat nicăieri că banii rezultați în urma Acordului privind asistența macrofinanciară, semnat pe 23 noiembrie 2017, la Bruxelles, ar putea să ajungă în Republica Moldova până la sfârșitul anului curent. Acest lucru de altfel ar fi imposibil, având în vedere că în cadrul Acordului au fost stabilite între părți mai multe condiționalități ce urmează să fie îndeplinite în perioada următoare, înaintea eliberării primei tranșe. Asistența macrofinanciară este în sumă totală de 100 milioane de euro, dintre care 40 milioane de euro vor fi acordați sub formă de grant.

Atragem, așadar, atenția la diferența dintre cele două finanțări, suportul bugetar și asistența macrofinanciară, având în vedere că mai multe instituții media le-au prezentat eronat ca fiind unul și același lucru, fapt care a generat confuzie în spațiul public.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus