Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-11-24/producatorii-de-struguri-autohtoni-vor-exporta-in-polonia-40-de-tone-saptam-nal-51621.html
Data: Nov 24, 2017 (23:27)

Producătorii de struguri autohtoni vor exporta în Polonia 40 de tone săptămânal

Trei contracte de export a strugurilor de soiul Moldova în Polonia, în volum de circa 40 de tone săptămânal, au fost încheiate în urma participării producătorilor și exportatorilor de struguri din Republica Moldova la evenimentul B2B (business to business) din Bronisze, Polonia. Totodată, la evenimentul organizat în perioada 14 -16 noiembrie cu suportul MIEPO, a Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM) și Fundația HEKS Moldova, au fost inițiate și alte contracte de export a strugurilor moldovenești în Polonia și vor fi semnate în timpul apropiat.

Pe parcursul a trei zile producătorii și exportatorii moldoveni de struguri s-au întâlnit cu peste 20 de importatori și reprezentanți ai rețelelor de magazine din Polonia și au discutat posibilitatea livrării strugurilor soiul Moldova.

Strugurii soiul Moldova s-au bucurat de succes în Polonia, fiind apreciați pentru gustul lor deosebit, comparabil cu strugurii italieni. Pentru a crește exporturile de struguri Moldova în Polonia producătorii noștri trebuie să îmbunătățească aspectul, uniformitatea strugurilor și ambalajul, a precizat reprezentatul proiectului USAID.

Totodată, pentru a majora exporturile de struguri în Polonia producători moldoveni intenționează să solicite autorităților de la Chișinău să intensifice negocierile cu UE pentru a majora cota de export pentru struguri.

În ultimii doi ani exportul de struguri în Polonia a crescut. Potrivit datelor statistice, în 2016 Republica Moldova a exportat cca 98 de tone de struguri în Polonia, iar în 10 luni ale anului 2017, exportul de struguri în Polonia a fost de 595 de tone de struguri, prețul mediu de export fiind 0,87 USD per kilogram. Totodată, Republica Moldova a solicitat recent Uniunii Europene să majoreze cota de import pentru strugurii proaspeți din Moldova până la 25 000 tone.