Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.11.2017

Modificări noi pentru stabilirea competenței instanțelor de judecată

Modificări noi pentru stabilirea competenței instanțelor de judecată

Hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii vor putea fi contestate  la Curtea Supremă de Justiţie, de orice persoană interesată, în termen de 15 zile de la data comunicării. Parlamentul a votat, în ședința de ieri, modificări în acest sens, în I lectură.
 
Astfel, hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii vor putea fi contestate la Curtea Supremă de Justiţie de către persoanele care au depus sesizarea, inspecţia judiciară sau judecătorul vizat în hotărâre, în termen de 15 de zile de la data recepţionării hotărârii motivate, doar în partea ce se referă la procedura de emitere/adoptare.
 
Contestaţiile se vor  examina de un complet format din 5 judecători, comparativ cu 9 în prezent. Termenul de examinare nu va putea depăşi 30 de zile.
 
Tot în ședința din 23 noiembrie 2017, Parlamentul a aprobat în prima lectură, modificări la un șir de acte legislative, survenite odată cu completările operate la Codul de procedură civilă al Republicii Moldova, prin care se stabilește competenţa instanţelor de judecată şi modul de atac al actelor de dispoziţie judecătoreşti.
 
Astfel, materialele privind demiterea membrilor Comisiei Electorale Centrale (CEC) se va înainta Curţii Supreme de Justiţie de către organele care au desemnat persoanele respective în componenţa CEC, precum şi de către membrii comisiei. Hotărârea acesteia va putea fi contestată la Curtea Supremă de Justiţie. În prezent, materialele de demitere se înaintează Curţii Supreme de Justiţie.
 
O altă modificare se referă la faptul ca sumele datorate sub orice formă Casei Naţionale de Asigurări Sociale să fie urmărite prin intermediul judecătoriilor, dar nu a curţilor de apel, precum în prezent.
 
Totodată, decretele cu privire la cetăţenie vor putea fi contestate în ordinea generală a contenciosului administrativ, dar nu la Curtea Supremă de Justiţie.
 
De asemenea, competenţa de a suspenda sau înceta activitatea sindicatelor va fi atribuită judecătoriilor, dar nu Curţii Supreme de Justiţie.
 
Modificările mai prevăd ca toate aspectele ce ţin de limitarea activităţii şi încetarea activităţii partidelor politice să fie examinate în primă instanţă de către judecătoria competentă, dar nu de Curtea de Apel Chişinău.
 
Proiectele urmează a fi votate în lectură finală, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus