Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-11-23/octavian-calmic-a-stabilit-masurile-noi-de-eficientizare-a-lucrarilor-de-reabilitare-i-reconstruc-ie-51585.html
Data: Nov 23, 2017 (21:17)

Octavian Calmîc a stabilit măsurile noi de eficientizare a lucrărilor de reabilitare și reconstrucție a drumurilor naționale și regionale

Stabilirea priorităților și sarcinilor noi privind realizarea proiectelor de infrastructură naționale și regionale, în special în localitățile rurale, au fost subiectul discuției purtate de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii, în cadrul ședinței de astăzi convocate cu directorul Agenției de Stat a Drumurilor (ASD), Gheorghe Curmei, precum și cu Anatolie Usatîi, secretarul de stat în domeniul construcțiilor și infrastructurii drumurilor al Ministerului Economiei și Infrastructurii.
 
Vicepremierul Octavian Calmîc a menționat că reorganizarea ASD și a Direcției responsabile de infrastructura drumurilor din cadrul MEI trebuie finisată integral, definitivând stabilirea unei echipe profesionale, stabilirea procedurilor interne, coordonarea tuturor proiectelor în derulare și stabilirea termenilor pentru fiecare proiect, pentru o eficiență maximă a activității și realizării obiectivelor stabilite.
 
În contextul realizării programelor strategice de dezvoltare a infrastructurii drumurilor, Octavian Calmîc a punctat două sarcini, și anume stabilirea echipei care va coordona și monitoriza pas cu pas realizarea lucrărilor de reabilitare și construcție a drumurilor și stabilirea priorităților privind reabilitarea și reparațiile drumurilor din țară, selectarea porțiunilor de drum în ordine prioritară, precum și repartizarea echitabilă a mijloacelor financiare.
 
De asemenea, ministrul Economiei și Infrastructurii a insistat repetat prezentarea informației săptămânale/lunare privind mersul lucrărilor și termenii concreți de dare în exploatare a fiecărui segment de drum.
 
Vicepremierul Octavian Calmîc a menționat importanța executării lucrărilor privind dezvoltarea localităților rurale, cu referire la reabilitarea și reparația drumurilor din interiorul localităților, proiecte care fac parte din obiectivele principale ale Ministerului Economiei și Infrastructurii.  În acest sens, vor fi redirecționate surse financiare în sumă de mai bine de un miliard de lei. De asemenea, vor fi stabilite criteriile tehnice după care vor fi selectate localitățile unde se vor efectua lucrări de reabilitare și reconstrucție. De asemenea, ministrul a accentuat asupra calității materialelor utilizate și lucrărilor executate. ”Trebuie să stabilim clar prioritățile pentru drumurile naționale și regionale, în special pentru dezvoltarea localităților rurale, și anume reparația și reabilitarea drumurilor din sate, cele din pământ reabilitate cu pietriș, cele asfaltate trebuie asfaltate” a specificat Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii.
 
O altă întrebare discutată a fost bugetul pentru anul 2018. S-a stabilit repartizarea mijloacelor fondului rutier pe anul 2018 în sumă de peste 972 milioane lei (972 449,3 mii l)  pentru  lucrări de întreținere şi reparație a drumurilor publice naționale. Dintre care, circa 559 mil lei pentru întreținerea drumurilor și 380 mil lei pentru reconstrucția, reparația drumurilor publice naționale şi a construcțiilor inginerești. De asemenea, au fost stabilite prioritățile repartizării echitabile a mijloacelor financiare din Fondul rutier.
 
Totodată, vicepremierul Octavian Calmîc a menționat că prioritatea numărul unu sunt drumul din paralela Strășeni cu toate lucrările adiacente și drumul de ocolire a municipiului Ungheni, care trebuie să fie dat în exploatare la începutul lunii decembrie, proiecte pentru care s-au repartizat mijloace financiare în sumă de 70 mln lei.  În context, a reiterat că construcția drumului de ocolire a or. Ungheni este un proiect important așa cum va scurta cu circa 20 km din drumul până la Vama Sculeni și până la noul pod peste Prut, precum și va micșora esențial circulația transportului de tranzit prin municipiul Ungheni, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.