Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-11-17/inregistrarea-genetica-judiciara-votata-in-lectura-finala-51504.html
Data: Nov 17, 2017 (20:52)

Înregistrarea genetică judiciară, votată în lectură finală

De la 1 ianuarie 2019, în procesul de identificare a infractorilor, în stabilirea identității cadavrelor necunoscute, precum și a persoanelor decedate – victime ale unor situații excepționale sau ale unor infracțiuni cu caracter terorist va fi utilizată informația genetică. Parlamentul a votat astăzi, în lectură finală,  Legea cu privire la înregistrarea genetică judiciară.
 
Noua lege stabilește principiile și cerințele de bază ale înregistrării genetice judiciare, de asemenea condițiile în care poate fi prelevat materialul biologic de la anumite persoane fizice sau din urmele biologice rămase la fața locului în legătură cu comiterea de infracțiuni în vederea determinării profilului genetic ADN.
 
Noile prevederi nu se extind asupra raporturilor juridice care apar în cadrul procedurii civile sau în cazurile de ordin personal, ce țin de stabilirea profilului ADN al ființei umane, nici la preluarea informației genetice judiciare în procesul de perfectare și eliberare a actelor de identitate ce conțin date biometrice.
 
Analiză genetică judiciară presupune utilizarea unui set de determinări biochimice prin care informația deținută în anumite fragmente necodate ale macromoleculei ADN este transformată într-un cod alfanumeric specific fiecărui individ.
 
Prelevarea materialului biologic în legătură cu cercetarea infracțiunii și pentru înregistrarea genetică se va realiza de către personalul calificat al subdiviziunilor Inspectoratului General al Poliției din cadrul  Ministerului Afacerilor Interne. Prelevarea materialului biologic de la cadavre se va face de către personalul Centrului de Medicină Legală de pe lângă Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.