Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.11.2017

Premierul solicită investitorilor participanţi la privatizarea proprietăţii publice să-şi respecte angajamentele

Premierul solicită investitorilor participanţi la privatizarea proprietăţii publice să-şi respecte angajamentele

Problemele apărute ca urmare a privatizărilor în baza concursurilor comerciale și investiționale de privatizare a proprietății publice au fost relevate de Prim-ministrul Pavel Filip în debutul şedinţei de astăzi a Executivului.
 
Premierul s-a referit la terenurile și clădirile cu suprafețe de mii de metri pătrați amplasate în cele mai atractive zone pentru investitori, care au ajuns într-o stare dezastruoasă şi continuă să se degradeze. În particular, Pavel Filip a specificat că în urma privatizărilor nu s-au făcut investițiile promise: „Acest concurs investiţional însemna că îi oferim posibilitatea celui care participă la concurs să cumpere iniţial la un preţ mai jos în baza unui program investiţional, adică, trebuie să facă investiţii atât financiare, cât şi creare de locuri de lucru”.
 
Prim-ministrul a adus drept exemplu privatizarea în baza concursului investiţional a complexului Hotelului Național, care urma ani de zile în urmă să devină un obiectiv frumos în centrul oraşului, însă, în loc de asta, a ajuns o preocupare a autorităţilor, în acesta adăpostindu-se copiii rămaşi fără îngrijire părintească.
 
De asemenea, au fost remarcate problemele apărute la unele parcuri industriale, care nu și-au atins scopul urmărit. În Parcul Industrial Cimișlia se preconiza crearea a 800 de locuri de muncă, dar s-au creat doar două, iar în Parcul Industrial Comrat se propusese crearea a 2260 locuri de muncă și s-a creat doar un singur loc de muncă, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.
 
În context, şeful Executivului a solicitat ministrului Economiei și Infrastructurii să dispună acțiuni concrete privind monitorizarea îndeplinirii obligațiilor contractuale în cadrul procesului de privatizare și în cadrul parcurilor industriale. „Vedeţi toţi cei care nu şi-au îndeplinit obligaţiunile în baza concursului investiţional, nu au făcut investiţii şi nu au creat locuri de lucru, aşa precum prevedea acest program, să mergem pe rezilierea acordului de privatizare”, a spus Pavel Filip.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus