Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.11.2017

Cerințe generale de igienă pentru produsele alimentare, aprobate de Comisia agricultură și industrie alimentară

În premieră, ar putea fi stabilite cerinţe generale de igienă a produselor alimentare pe întreg lanțul alimentar. Comisia agricultură și industrie alimentară a aprobat, în ședința de astăzi, un proiect de lege în acest sens.

Potrivit proiectului, vor fi stabilite normele generale de igienă a produselor alimentare pentru operatorii din businessul alimentar. Acestea se vor referi la asigurarea siguranţei produselor alimentare pe tot lanţul alimentar, verificarea corespunderii produselor alimentare importate la cerinţele de igienă a produselor alimentare naţionale echivalente celor din Uniunea Europeană. Totodată, vor fi implementate procedurile bazate pe principiile Analizei pericolelor şi punctelor critice de control - Hazard Analysis and Critical Control Point, împreună cu aplicarea bunelor practici de igienă.

Cerinţele vor fi aplicate tuturor etapelor de producţie, de procesare şi de distribuţie a produselor alimentare, precum şi activităţilor de export. Acestea nu vor fi aplicate producţiei primare destinate consumului casnic privat, preparării casnice și depozitării produselor alimentare destinate consumului casnic privat.

La fel, proiectul determină prevederi cu privire la cerinţele de structură, de organizare şi de igienă pentru unităţi, proceduri de autorizare şi/sau înregistrare a acestor unităţi, cerinţe de depozitare şi de transport, precum şi cerinţele privind marcajele de igienă.

În cadrul aceleiași ședințe, deputații au audiat instituțiile responsabile de executarea Hotărârii Parlamentului, adoptată în baza Raportului Comisiei speciale pentru eficientizarea cadrului legislativ privind alimentația copiilor în instituțiile preșcolare și de învățământ. Despre acțiunile întreprinse în vederea asigurării alimentației calitative a copiilor în instituțiile de învățământ au raportat responsabilii din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, precum și cei ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

În ședința plenară de mâine, 16 noiembrie 2017, vor fi organizate audieri privind procesul de alimentare a copiilor și elevilor din învățământul general, respectiv acțiunile întreprinse în baza recomandărilor Parlamentului.

Amintim că obiectivul de control parlamentar asupra realizării legislației constituie o prioritate a activității legislative în sesiune de toamnă – iarnă curentă, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus