Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-11-13/guvernul-va-investi-120-milioane-de-euro-pentru-reabilitarea-sectorului-horticol-din-tzara-51425.html
Data: Nov 13, 2017 (20:46)

Guvernul va investi 120 milioane de euro pentru reabilitarea sectorului horticol din ţară

Potrivit datelor statistice, în R. Moldova sunt aproximativ 120 mii de hectare de livezi, dintre care 56 mii ha de mere, 26 mii ha de culturi nucifere, 22,5 mii ha de prune, 7,8 mii ha – persici, 4,25 mii ha de cireşe, câte patru mii ha de vişine și caise ș.a.m.d. Recolta pentru anul curent este de 608 mii tone de fructe, dintre care 430 mii tone de mere şi 100 mii tone de prune.

Circa 120 milioane de euro va investi Guvernul Republicii Moldova în reabilitarea sectorului horticol din ţară în cadrul proiectului „Livada Moldovei”. Banii sunt un împrumut acordat de Banca Europeană de Investiţii, iar proiectul va fi implementat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului până în anul 2022.

Viceministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Vasile Luca, a menţionat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că proiectul urmăreşte drept scop facilitarea şi crearea condiţiilor favorabile pentru restructurarea lanţului valoric al sectorului horticol.

Potrivit oficialului, banii vor fi investiţi în tehnologizarea şi mecanizarea proceselor de producere primară în horticultură, dotarea cu sisteme de irigare şi antigrindină, modernizarea proceselor de procesare şi diversificarea pieţelor de desfacere pentru fructele moldoveneşti.

La rândul său, directorul executiv al proiectului, Iurie Brumărel, a afirmat că creditele investiţionale vor fi acordate prin intermediul a patru bănci comerciale.

Valoarea minimă a alocărilor, a precizat sursa citată, este de 5000 de euro, iar cele maxime - până la 5 milioane de euro. Termenul de creditare este de maximum zece ani, cu o perioadă de graţie de patru ani. Rata dobânzii este de aproximativ 5-6% pentru credite în valută. În cadrul proiectului sunt acordate facilităţi fiscale, aplicarea cotei TVA „zero” şi facilităţi la import, prin scutirea de plata taxelor şi procedurilor vamale, accize şi TVA la importul utilajelor şi serviciilor. Proiectul a început anul trecut, iar până în prezent doar 15 beneficiari au obţinut credite în valoare totală de 7 milioane de euro.

Iurie Brumărel a menționat că potenţialii beneficiari trebuie să aibă ce pune în gaj. În plus, investiţiile proprii trebuie să constituie 50 la sută din credit, aceasta fiind condiţia Băncii Europene de Investiţii. El a afirmat că, în prezent, Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii, Banca Europeană de Investiţii împreună cu Guvernul R. Moldova planifică crearea unui fond de garantare a împrumuturilor, care ar putea înlesni accesul producătorilor la credite.

Solicitat de agenţie, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de fructe „Moldova Fruct”, Iurie Fală, a afirmat că unii membri ai asociaţiei au contractat deja credite în cadrul acestui proiect. „Rata dobânzii este cam aceeaşi ca şi la alte bănci, însă în cadrul acestui proiect, potenţialii beneficiari se bucură de anumite avantaje, precum ar fi perioada mai mare de graţiere, termenul de achitare a creditului ş.a.”, a precizat Iurie Fală.

Iurie Fală a specificat că în 2017 s-a diversificat piaţa de desfacere a fructelor, în special a prunelor şi strugurilor. Astfel, conform datelor de la 1 noiembrie a.c., din cele 47 mii tone de prune exportate, 42-43% au ajuns pe piaţa UE. Exportul de struguri din recolta anului curent constituie 28,6 mii tone, dintre care 61% s-au dus în Federaţia Rusă, 24% - pe piaţa UE şi 12% - în Belarus. De asemenea, au fost exportate 78,3 mii tone de mere, dintre care 90 la sută pe piaţa CSI şi 3650 tone pe piaţa UE. Dintre acestea din urmă, 3500 tone de mere au fost exportate în România. Sectorul horticol asigură 14 la sută din veniturile provenite din export, devansând celelalte sectoare, informează Moldpres.