Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
09.11.2017

Republica Moldova interesată de preluarea experienţei israeliene în domeniul sănătăţii

Aflat în vizită de lucru în Statul Israel, Premierul Pavel Filip s-a întâlnit astăzi cu ministrul Sănătăţii, Yaakov Litzman. Părțile au menționat caracterul ascendent al cooperării dintre Republica Moldova și Israel în domeniul medicinei şi al sănătăţii. În context, Pavel Filip a reiterat angajamentele Guvernului privind dezvoltarea unui sistem național al sănătăţii modern şi asigurarea serviciilor medicale calitative populaţiei. În acest scop, șeful Guvernului a menționat importanța preluării bunelor practici ale părții israeliene pe această filieră. Premierul s-a referit și la posibilitățile de dinamizare a cooperării în baza Planului de Acţiuni în domeniile medicinei şi sănătăţii pentru anii 2014 – 2018, semnat între instituțiile de profil din cele două state. Documentul prevede intensificarea schimbului de experienţă în domenii precum: finanțarea asistenței medicale, managementul spitalicesc şi coordonarea implementării reformelor în cadrul sistemului de sănătate.
 
La rândul său, Yakov Litzman s-a pronunțat pentru dezvoltarea parteneriatelor interinstituționale în domeniul sănătății, cu accent pe obţinerea noilor performanţe în cadrul sistemelor de sănătate și creşterea calificării specialiştilor în domeniu. Partea israeliană va oferi sprijin în dezvoltarea tratamentului oncologic, geriatriei și reabilitării persoanelor cu dizabilități din Republica Moldova.
 
Oficialii au evidențiat și buna colaborare în domeniul educațional, specificând că Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău se plasează pe locul doi în topul universităților străine care pregătesc cadre medicale pentru Israel. În perioada 2000 – 2017, peste 1.100 de tineri israelieni au absolvit Universitatea „Nicolae Testemiţanu”, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus