Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.11.2017

Octavian Calmîc: ”Am reușit să realizăm circa 75% din obiectivele asumate în domeniul economic, dar avem restanțe mai pronunțate la implementarea acestora la nivel sectorial”

Octavian Calmîc: ”Am reușit să realizăm circa 75% din obiectivele asumate în domeniul economic, dar avem restanțe mai pronunțate la implementarea acestora la nivel sectorial”

”În ultima perioadă de timp Republica Moldova a făcut un efort considerabil în direcția recuperării restanțelor la implementarea Acordului de Asociere/Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (AA/DCFTA). De exemplu, în domeniul economic am reușit să realizăm circa 75% din obiectivele asumate, dar avem restanțe mai pronunțate la implementarea acestora la nivel sectorial”, a declarat astăzi viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministrul Economiei și Infrastructurii, în cadrul evenimentului de lansare a proiectului ”Vizibilitate și comunicare pentru acțiunile referitoare la implementarea Acordului de Asociere/Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător”, finanțat de Uniunea Europeană.
 
De asemenea, vicepremierul a menționat că pentru a depăși această situație a fost lansat astăzi acest proiect, împreună cu Comisarul European pe Comerț, Cecilia Malmstrӧm, care are drept scop completarea vacuumului informațional, în special la nivel sectorial, privind beneficiile și avantajele oferite de AA/DCFTA. ” Sunt sigur că cele 1,9 milioane de euro, oferite pentru realizarea acestui proiect, vor fi gestionate eficient, contribuind esențial la eliminarea tuturor barierelor în realizarea obiectivelor asumate, la ridicarea nivelului de percepere și în rândul cetățenilor a avantajelor oferite de Acordului de Asociere/Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător”, a mai adăugat Octavian Calmîc, ministrul Economiei și Infrastructurii.
 
Cecilia Malmstrӧm, Comisar European pentru Comerț, a menționat că proiectul ”Vizibilitate și comunicare pentru acțiunile referitoare la implementarea Acordului de Asociere/Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător” se adresează în primul rând mediului de afaceri pentru a face cunoscut mai bine cum pot beneficia de  zonele economice de liber schimb și va încuraja exporturile moldovenești pe piața european. „Acest proiect are drept scop asigurarea unei comunicări mai bune cu mediul de afaceri din Republica Moldova. Antreprenorii vor putea afla mai multe despre cum pot ei utiliza beneficiile Zonei de Liber Schimb. Este un proiect care va facilita și va încuraja şi mai mult exporturile moldovenești pe piața europeană”, a  declarat Cecilia Malmstrӧm.
 
Ceremonia de lansare a proiectului ”Vizibilitate și comunicare pentru acțiunile referitoare la implementarea Acordului de Asociere/Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător” a fost deschisă printr-un discurs al Ceciliei Malmstrӧm, Comisarul European pentru Comerț, care se află în Republica Moldova  într-o vizită oficială și viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministrul Economiei și Infrastructurii. Proiectul  va oferi informații și asistență mediului de business și cetățenilor Republicii Moldova pentru a beneficia de oportunitățile comerțului liber cu UE.
 
Ministerul Economiei și Infrastructurii este instituția cheie beneficiară al acestui proiect de asistență tehnică, care va avea o durată de 2 ani (septembrie 2017 – august 2019) și gestionează un buget de 1,9 milioane de Euro.
 
Activitățile se vor desfășura pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv Gagauzia și Transnistria, și vor include:
 
•             Furnizarea informațiilor practice și specifice privind modul de valorificare a oportunităților oferite de DCFTA și cum pot fi depășite provocările în acest sens.
•             Un „birou online de știri” va oferi știri obiective despre DCFTA, construind parteneriate cu mass-media națională și locală, care vor include date și resurse de informare pentru jurnaliști.
•             Asistență specifică prin intermediul ghișeului unic mobil, inclusiv un meniu online cu toate informațiile, consultanță, traininguri și asistența necesară; un vehicul va face un tur al regiunilor țării și va livra informații și consultanță pentru mediul de afaceri local și comunități.
•             3 campanii de informare naționale și o serie de materiale video pentru a informa populația și mediul de afaceri despre ce înseamnă DCFTA în termeni practici – noi oportunități, investiții, locuri de muncă, o calitate mai bună a vieții, a produselor și serviciilor pentru toți cetățenii.
•             40 de evenimente pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv sesiuni de instruire practice pentru mediul de business din diferite sectoare ale economiei despre ce pașii necesari pentru a profita de avantajele pe care le oferă DCFTA.
 
Una dintre primele activități ale acestui proiect va consta în realizarea unui sondaj de opinie realizat la nivel național și o cercetare aprofundată regională pentru a înțelege exact de ce fel de informații au nevoie cetățenii, dar și reprezentanții mediului de afaceri despre DCFTA și care este asistența necesară pentru a-i ajuta să profite de oportunitățile în cadrul Acordului de Asociere/DCFTA, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus