Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.11.2017

Banca Transilvania intenționează să investească în Victoriabank din Republica Moldova; participație inițială, peste 39%

Banca Transilvania intenționează să investească în Victoriabank din Republica Moldova; participație inițială, peste 39%

Banca Transilvania intenționează să investească în Victoriabank, a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, dobândind o participație inițială de peste 39% din capitalul social al acesteia.

Conform unui comunicat al BT, este pentru prima oară în ultimii zece ani când o banca din afara Republicii Moldova își arată interesul pentru a intra pe piață.

"Tranzacția va respecta toate prevederile legii pieței de capital din Republica Moldova, iar BT va avea nevoie de aprobarea Băncii Naționale a României și a Băncii Naționale a Moldovei pentru aceasta investiție", se menționează în comunicat.

Ca urmare a intrării Băncii Transilvania în capitalul Victoriabank, cei doi parteneri — BT și BERD — vor deține împreună pachetul majoritar în Victoriabank. În conformitate cu legislația în vigoare, aceștia vor face o ofertă pentru achiziționarea celorlalte acțiuni.

"Suntem încântați să ne alăturăm BERD-ului și celorlalți acționari în demersul de a dezvolta piața bancara locală și de a susține economia din Republica Moldova. Dorim să replicăm modelul de business BT, succesul pe care îl avem în România. Victoriabank este o banca solidă, bine poziționată pe piața bancară din Republica Moldova. Vedem potențial de creștere pe liniile de business pe care în mod tradițional Banca Transilvania are o bogată expertiză — IMM, retail, microcompanii — precum și în ceea ce privește serviciile financiare digitale. Pentru planul nostru ambițios ne bazăm inclusiv pe continuarea și dezvoltarea colaborării strategice cu partenerii noștri tradiționali", a declarat Horia Ciorcila, președintele Consiliului de Administrație al Băncii Transilvania.

Victoriabank are aproape 30 de ani de activitate în Republica Moldova, 540.000 de clienți, 1.400 de persoane în echipă și aproape 100 de sedii. În iunie 2017, Victoriabank avea cel mai ridicat nivel al depozitelor raportate la totalul activelor din întreaga piață din Republica Moldova, de 80%, iar raportul credite/depozite era cel mai redus de pe piață, de 39%. De asemenea, banca deținea peste 17% cota de piață ca număr de carduri (aproape 285.000), aproape 25% cota de piață ca număr de POS-uri și peste 37% privind rulajele cu cardul la comercianți.

Banca Transilvania este a doua cea mai mare bancă din România și nucleul Grupului Financiar BT. Activitatea sa este organizată pe trei linii principale de business: Corporate, IMM și Retail. Banca are 2,2 milioane de clienți, peste 7.000 de angajați și peste 500 de sedii. Grupul BT are expertiza în Republica Moldova din 2008 datorită subsidiarei BT Leasing MD, lider de piață în Republica Moldova în funcție de valoarea finanțărilor de mijloace fixe acordate în leasing, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus