Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-11-07/accesul-la-servicii-farmaceutice-discutat-de-deputa-i-51325.html
Data: Nov 7, 2017 (19:06)

Accesul la servicii farmaceutice, discutat de deputați

În 44 de localități rurale din țară, cu o populație de peste 1500 de locuitori, nu există unități farmaceutice. Datele au fost prezentate astăzi, în cadrul unei ședințe de lucru organizate de Comisia protecție socială, sănătate și familie la subiectul asigurării cu medicamente și accesul populației la servicii farmaceutice.
 
Șefa Inspectoratului general farmaceutic din cadrul Agenției medicamentului și dispozitivelor medicale, Gabriela Jeleznîi a menționat că în prezent, pe teritoriul republicii  activează 1168 de farmacii comunitare, 24 de farmacii cu drept de preparare a medicamentelor, 69 de farmacii spitalicești, 36 de secții ale centrelor de sănătate raionale cu peste 700 de filiale în localitățile rurale.
 
Potrivit raportoarei, locuitorii localităților rurale unde nu sunt unități farmaceutice pot apela, fără restricții, la farmaciile raionale sau cele din alte localități pentru a primi medicamentele compensate. Acestea nu se eliberează după principiul teritorial.
 
Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Rodica Scutelnic a spus că în primele nouă luni ale anului curent, de medicamente compensate au beneficiat 697 mii de persoane.
 
La finele ședinței, participanții și membrii Comisiei au convenit asupra identificării soluțiilor optime de îmbunătățire a legislației în domeniul activității farmaceutice și cel al calității medicamentelor, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.