Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-11-06/vicepremierul-octavian-calmic-a-discutat-cu-comisarul-european-pe-comer-rela-iile-dintre-republica-m-51305.html
Data: Nov 6, 2017 (18:44)

Vicepremierul Octavian Calmîc a discutat cu Comisarul European pe Comerț relațiile dintre Republica Moldova și UE

Implementarea componentei DCFTA a Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, inclusiv și progresele înregistrate la capitolului Comerț și Dezvoltare Durabilă (TSD), implicarea societății civile în dialogul continuu referitor la implementarea AA/DCFTA, implementarea aranjamentelor de facilitare a comerțului în raioanele de est ale țării, evoluțiile înregistrate la capitolul SPS, în special la exportul produselor moldovenești de origine animală pe piața comunitară, situația din sectorul energetic și alte subiecte de interes comun, au fost discutate astăzi de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii, cu Comisarul European pe Comerț, Cecilia Malmstrom, aflată într-o vizită de două zile în Republica Moldova.
 
Referindu-se la exporturile Republicii Moldova pe piața europeană, interlocutorii au constatat că volumul acestora în lunile ianuarie-august 2017 a constituit circa 915,75 milioane USD și reprezintă 64.13 % din totalul exporturilor moldovenești, fiind cu 16,74% în creștere comparativ cu perioada similară a anului 2016.
 
Analizând evoluțiile exporturile produselor agricole în Uniunea Europeană în primele opt luni ale anului curent, s-a constatat că acestea au însumat 332,41 milioane USD, ceea ce reprezintă circa 36,29% din totalul produselor agricole moldovenești exportate pe piața europeană, crescând cu 23,09% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Concomitent a fost accentuat că exporturile produselor industriale în Uniunea Europeană au însumat aproximativ 583,34 milioane USD, ceea ce reprezintă circa 63,70% din totalul produselor industriale moldovenești exportate pe piața europeană, sumă superioară cu 13,40% în comparație cu perioada similară a anului precedent.
 
Pe parcursul a 3 ani de implementare a DCFTA, exporturile în UE au înregistrat un trend pozitiv, constituit 3,5 miliarde USD, progresând după semnare cu 15% (sau +492 mln. dolari SUA). Astfel, comerțul cu UE a contribuit cu 7,2% la creșterea exporturilor Republicii Moldova, iar 1360 companii autohtone (60% din numărul total de companii exportatoare) exportă în UE.
 
Cecilia Malmstrom și Octavian Calmîc au făcut un schimb de opinii pe marginea solicitații Republicii Moldova de revizuire a contingentelor tarifare la export în UE în sensul majorării acestora. În context, vicepremierul Octavian Calmîc a menționat că această solicitare este dictată de valorificarea contingentelor tarifare la exportul de fructe în UE în perioada 1 ianuarie – 19 octombrie 2017, în special la strugurii de masă și prune, precum și a celor cu aplicarea mecanismului anti-circumvention, unde s-a depășit semnificativ contingentul la grâu 416121 tone (554,8%) și cereale prelucrate 11505 tone (460%). În context, Comisarul European pe Comerț a menționat că scrisoarea Ministerului Economiei și Infrastructurii prin care se solicită majorarea cotelor a fost primită și se află în proces de examinare.
 
Interlocutorii au abordat și problema exportului produselor de origine animală din Republica Moldova pe piața comunitară. În opinia Comisarului European pe Comerț, țara noastră nu poate valorifica pe deplin beneficiile oferite de DCFTA  fără a avansa în domeniul respectiv. În context, vicepremierul Octavian Calmîc a menționat că autoritățile naționale întreprind un șir de măsuri în direcția deblocării situației, dar progresul lent la capitolul dat se explică prin greutățile cu care se confruntă operatorii economici în conformarea la rigorile UE.
 
Cecilia Malmstrom și Octavian Calmîc au făcut o trecere în revistă implementarea proiectelor de asistență, oferite de UE Republicii Moldova. Vicepremierul moldovean a menționat că în conformitate cu raportul de progres pregătit de Ministerul Economiei și Infrastructurii în comun cu echipa de experți a proiectului de asistență UE pentru implementarea Matricei de suport bugetar DCFTA pentru anul 2016 constituie 95%.
 
În context, Octavian Calmîc a mulțumit pentru lansarea a două proiecte noi, care țin de ”vizibilitate și comunicare pentru acțiunile referitoare la implementarea Acordului de Asociere/Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (AA/DCFTA)” și „Sprijin pentru Cadrul Infrastructurii Calității în contextul DCFTA în Republica Moldova„, implementarea cărora va contribui esențial la realizarea obiectivelor asumate de țara noastră, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.
 
Referindu-se la problema extinderii beneficiilor DCFTA pentru agenții economici de pe întreg teritoriul țării, ministrul Economiei și Infrastructurii a menționat că este important că s-a reușit să fie asigurată extinderea beneficiilor DCFTA pentru agenții economici de pe întreg teritoriul tării, inclusiv în regiunea Transnistreană. Până la următoarea reuniune a Consiliului de Asociere, urmează să ne expunem împreună asupra nivelului de îndeplinire a angajamentelor. Exporturile de mărfuri din Regiunea Transnistreană au constituit în anul 2017 aproximativ 269,62 mil USD (cu 38,75% mai mult față de aceiași perioadă a anului 2016 – 194,31 mil. USD). Dintre acestea, aproximativ 56,33% constituie exportul pe piața europeană.
 
În cadrul dialogului, Cecilia Malmstrom și Octavian Calmîc au abordat și alte subiecte de interes comun, realizarea cărora, în opinia interlocutorilor, va duce la extinderea relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și UE, realizarea obiectivelor asumate de țara noastră în cadrul Acordului de Asociere și DCFTA.