Trimite e-mail | Printeaza
IT
06.11.2017

Octavian Calmîc: ”Dezvoltarea industriei IT este privită de Guvernul Republicii Moldova drept un catalizator al creșterii și modernizării economiei naționale”

Octavian Calmîc: ”Dezvoltarea industriei IT este privită de Guvernul Republicii Moldova drept un catalizator al creșterii și modernizării economiei naționale”

Platforma „Chișinău Startup Week” se înscrie perfect în șirul inițiativelor destinate susținerii creșterii industriei IT, care este privită de Guvernul Republicii Moldova drept un catalizator al creșterii și modernizării economiei naționale.  Declarația a fost făcută astăzi de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii, în cadrul deschiderii „Chișinău Startup Week” de la Centrul de excelență ”Tekwill”, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.
 
Vicepremierul Octavian Calmîc a accentuat că Guvernul vine cu politici publice distincte menite să contribuie la valorificarea oportunităților investiționale și potențialului de creștere a industriei IT, determinat de principalii factori de competitivitate IT ai Moldovei, precum poziționarea geografică, avantajele economice și culturale, abilitățile lingvistice, facilitățile fiscale și mediul de afaceri, abilități și cunoștințe IT avansate. ”Mă bucură faptul, că recent un grup de 15 companii IT din Republica Moldova a depus la Ministerul Economiei și Infrastructurii cererea privind crearea Parcului pentru tehnologia informației „Moldova IT Park”. În acest sens, suntem în proces de examinare a setului de documente depus și în scurt timp vom prezenta Guvernului spre aprobare proiectul Hotărârii Guvernului cu privire la crearea primului parc IT din Republica Moldova”, a accentuat Octavian Calmîc.
 
În context, ministrul Economiei și Infrastructurii a specificat că autoritățile își propun transformarea Republicii Moldova într-un IT Hub performant pentru serviciile cu valoarea adăugată înaltă. ”Inițiativele de dezvoltare a industriei IT sunt orientate spre dezvoltarea capacităților umane, a calității vieții, a locurilor de muncă bine plătite, transformarea calitativă a exporturilor, dar și a întregii economii naționale, crearea și dezvoltarea infrastructurii de suport și consultanță IT – mai pe scurt, spre ceea ce poate face țara noastră prosperă”, a spus vicepremierul Calmîc.
 
Referindu-se la perspectivele de dezvoltare  a industriei IT și măsurile întreprinse de autorități în direcția respectivă, ministrul Economiei și Infrastructurii a menționat că domeniul dat  va avea parte și în continuare de o politică dedicată. ”În acest sens, finalizăm elaborarea unei noi Strategii de sporire a competitivității IT (2.0), care să ofere soluții pentru crearea unei industrii IT mai dinamice și competitive, orientate spre inovare digitală în toate sectoarele economiei naționale și crearea produselor și serviciilor IT cu valoarea adăugată înaltă. Primul pas în acest sens se bazează pe dezvoltarea unui mediu favorabil Start-upurilor și accesul la finanțare pentru lansarea și creșterea unei afaceri IT. În paralel se cere continuarea eforturilor pentru a îmbunătăți permanent curricula universitară în domeniu și extinderea rețelei centrelor de excelență IT la nivel național”, a punctat vicepremierul Octavian Calmîc.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus