Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.11.2017

Municipiul Chişinău are doi viceprimari noi, SIlvia Radu și Ruslan Codreanu

Municipiul Chişinău are doi viceprimari noi, SIlvia Radu și Ruslan Codreanu

Primarul general interimar al municipiului Chișinău, Nistor Grozavu a semnat, astăzi, 6 noiembrie, două dispoziții prin care au fost numiți doi viceprimari, Silvia Radu și Ruslan Codreanu. Numirea a fost făcută în baza articolului 17 al Legii privind statutul municipiului Chișinău, nr. 136 din 17 iunie, 2016, care prevede că, dacă viceprimarii nu sunt aleși de Consiliul municipal Chișinău, ori subiectul este exclus din agendă la două ședințe consecutive ale CMC, Primarul general numește viceprimarii prin dispoziție, care se aduce la cunoștința consiliului municipal. De menționat că aceste proceduri legale au fost respectate. Subiectul alegerii viceprimarilor a fost în agenda CMC la două ședințe consecutive și s-au exclus din agendă.

Legea privind administrația publică locală prevede expres instituția interimatului funcției de primar, astfel că în cazul suspendării din funcție sau imposibilității primarului de a-și exercita atribuțiile, unul din viceprimari asigură de drept interimatul funcției de primar, iar legislația nu prevede nicio limitare sau resfrângere a atribuțiilor primarului interimar.

În dispoziția de numire a Silviei Radu în funcția de viceprimar se precizează și faptul că anumea ea va asigura interimatul de primar general, în caz de absență sau imposibilitate de exercitare a funcției. Ca urmare a unor discuții anterioare, Nistor Grozavu și Ruslan Codreanu au semnat declarații în care anunță că nu vor exercita interimatul funcției de primar general, astfel că, potrivit legii, de astăzi interimatul acestei funcții trece la Silvia Radu. Conform legii, despre aceste decizii au fost informați, în scris, Consiliul municipal Chișinău și Cancelaria de Stat.

În cadrul unui briefing, Nistor Grozavu a subliniat că motivul pentru care a insistat să fie numiți viceprimarii este, pe de o parte, necesitatea de a avea echipa întreagă la conducerea Primariei Capitalei, dar, pe de altă parte, faptul că nu dorește să exercite la infinit funcția de primar interimar. Grozavu a mai declarat că a purtat discuții cu aleșii din CMC și, deși majoritatea consilierilor municipali n-au avut obiecții față de cele două candidaturi, decizia politică a acestor partide a fost ca să nu-și dea votul pentru acestea, anunță un comunicat al Primăriei Capitalei.

"Doamna Silvia Radu este o propunere foarte bună pentru a aduce modernitate și eficiență în managementul Primăriei, are o experiență bogată, vine din zona tehnocrată și cred că va aduce schimbări importante în activitatea instituției. Pe Domnul Ruslan Codreanu îl cunoașteți de asemnea, este consilier municipal, un om cu o bogată experiență deja în administrația publică, un om foarte creativ și inspirat, am avut ocazia să colaborez foarte bine cu el și cred că împreună vom face o echipă foarte bună în conducerea Primăriei. Amândoi sunt oameni foarte serioși, integri și buni profesioniști", a spus Nistor Grozavu.

 Silvia Radu și Ruslan Codreanu au fost prezentați în ședința operativă a instituțiilor Primăriei Capitalei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus