Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.10.2017

Consolidarea asistenței externe: O nouă strategie de cooperare moldo-elvețiană

Președinta Comisiei politică externă și integrare europeană a Parlamentului Republicii Moldova, Violeta Ivanov a avut o întrevedere cu delegația elvețiană condusă de Ambasadorul Nicolas Brühl, Șeful Diviziunii Europa, Asia Centrală, Consiliul Europei și OSCE din cadrul Departamentul Federal al Afacerilor Externe al Confederației Elvețiene.

La întrevedere au participat Secretarul Comisiei politică externă și integrare europeană, Sergiu Stati și Directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, Simone Giger.

Violeta Ivanov a exprimat mulțumiri autorităților elvețiene pentru sprijinul parcursului european al Republicii Moldova, subliniind, în context, că integrarea europeană reprezintă proprietatea numărul unu pentru țara noastră.

Totodată, Președinta Comisiei politică externă și integrare europeană a remarcat că Elveția este unul din cei mai importanți donatori ai țării noaste și i-a mulțumit Ambasadorului Brühl pentru asistența de dezvoltare substanțială acordată Republicii Moldova de către Guvernul Elveției prin realizarea unui număr semnificativ de proiecte concrete în domenii importante pentru țara noastră, apreciind înalt în acest sens activitatea Biroului de Cooperare a Elveției de la Chișinău. Numai în anul 2016, 18 proiecte în valoare de 60 milioane euro au fost implementate în sănătate, aprovizionare cu apă și sanitație, migrație și dezvoltare, sectorul social și drepturile omului cu suportul Agenției Elvețiene de Dezvoltare și Cooperare.

În context, interlocutorii au efectuat un schimb constructiv de opinii cu privire la proiectele viitoare și oportunitățile de identificare a unor noi arii de cooperare în cadrul proiectului Strategiei de cooperare a Elveției pentru Republica Moldova, care urmează a fi implementată în perioada 2018-2021.

De asemenea, părțile au abordat mai multe subiecte ce țin de realizarea agendei de reforme prioritare în Republicii Moldova, precum și acțiunile autorităților din Republica Moldova în implementarea prevederilor Acordului de Asociere cu UE.

În acest sens, Președinta Comisiei parlamentare s-a pronunțat pentru dinamizarea colaborării pe dimensiunea parlamentară bilaterală, inclusiv la nivel de comisii permanente de profil și grupurile de prietenie.

La rândul său, Ambasadorul Nicolas Brühl a relevat evoluția ascendentă a relațiilor dintre Confederația Elvețiană și Republica Moldova și a accentuat disponibilitatea părții elvețiene de a sprijini în continuare țara noastră în realizarea reformelor importante propuse, menționând că Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare rămâne disponibilă să acorde asistența continuă în realizarea proiectelor de asistență tehnică, anunță Comisia politică externă și integrare europeană.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus