Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.10.2017

Parlamentul European și-a votat poziția cu privire la bugetul general al UE pe 2018

Parlamentul European și-a votat poziția cu privire la bugetul general al UE pe 2018

Parlamentul European a votat, miercuri, poziția sa cu privire la bugetul general al Uniunii Europene pe anul 2018, cu 414 voturi "pentru", 163 "împotrivă" și 90 de abțineri.

Negociator-șef (raportor) din partea PE pentru bugetul UE din 2018 este europarlamentarul român Siegfried Mureșan, care a precizat că Parlamentul European a votat, astfel, propunerea sa de a respinge tăierile bugetare cerute de Consiliul UE și de a intra în conciliere bugetară.

Potrivit unui comunicat de presă al europarlamentarul Siegfried Mureșan, prin acest vot, Parlamentul European a fost de acord și cu solicitarea sa de a crește alocările pentru investițiile în locuri de muncă pentru tineri și pentru siguranță, precum și pentru statele din Vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova, dar și de a finanța, în premieră, Programul de acordare a unui abonament gratuit de tren de o lună pentru fiecare tânăr din UE care împlinește 18 ani și care dorește să viziteze Europa.

"Poziția Parlamentului European este una realistă. Nu acceptăm tăieri bugetare de la domeniile importante pentru cetățenii europeni. Obiectivul meu este să mă asigur că bugetul UE din 2018 contribuie la creștere economică, crearea de locuri de muncă și la siguranța cetățenilor. De aceea, am cerut alocarea a 600 de milioane de euro pentru programul 'Inițiativa pentru Ocuparea Tinerilor' în 2018 și creșterea cu 50 de milioane de euro a alocărilor pentru tinerii fermieri. Totodată, am cerut creșterea cu 143 de milioane de euro a alocărilor pentru programe de cercetare, inovare și protecția mediului, deoarece acestea ne asigură o dezvoltare sustenabilă. Pentru a obține creștere economică și locuri de muncă, cetățenii și companiile trebuie să se simtă în siguranță. De aceea, este esențial să îmbunătățim securitatea internă și să combatem criza refugiaților. Prin urmare, am cerut o creștere de circa 80 de milioane de euro a alocărilor pentru fondurile privind azilul, migrația, precum și pentru securitatea internă, dar și pentru agențiile UE din acest domeniu", a menționat Mureșan, potrivit comunicatului de presă.

El a adăugat că deoarece poziția Parlamentului European privind bugetul UE 2018, votată miercuri în plen, diferă de propunerea de buget înaintată de Consiliul UE, urmează să se inițieze, începând cu 31 octombrie, procedura de conciliere bugetară între Parlamentul European și Consiliul UE.

La finalul concilierii bugetare, care durează 21 de zile, delegația Parlamentului European va trebui să ajungă la un acord cu reprezentanții Consiliului asupra formei finale a bugetului pentru anul 2018, caz în care votul Parlamentului asupra variantei finale a bugetului este programat a avea loc la finalul lunii noiembrie. Dacă nici după perioada de conciliere bugetară nu se ajunge la un acord asupra bugetului, Comisia Europeană va trebui să prezinte o nouă propunere de buget, iar procedura bugetară se reia, a arătat Mureșan.

Valoarea estimată a bugetului UE pentru anul 2018 este de 160 miliarde de euro, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus