Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-10-24/ministrul-apararii-eugen-sturza-a-fost-investit-in-func-ie-51117.html
Data: Oct 24, 2017 (20:21)

Ministrul Apărării, Eugen Sturza, a fost învestit în funcție

Președintele interimar al Republicii Moldova, președintele Parlamentului, Andrian Candu a semnat astăzi decretul de numire în funcție a ministrului Apărării Eugen Sturza.

După ceremonia de depunere a jurământului de către ministrul Apărării, Andrian Candu a declarat că ”Republica Moldova are nevoie de un Guvern funcțional. Prin numirea de astăzi se pune capăt acestei crize instituționale. Sper să nu mai avem asemenea situații excepționale, iar fiecare demnitar să respecte legea și Constituția”.

”Numirea ministrului Apărării a fost realizată printr-o procedură specială, unică și printr-o soluție juridică excepțională din cauza refuzului repetat al președintelui Igor Dodon de a accepta candidatul înaintat de Prim-ministru pentru această funcție”, a menționat Andrian Candu.

Președintele interimar, președintele Parlamentului a subliniat că Guvernul și ministrul Apărării are toată susținerea politică a majorității parlamentare. Totodată, el a menționat că ministrul Eugen Sturza are toată legitimitatea pentru a asigura un cadru bun pentru consolidarea capacităților forțelor armate și pentru promovarea unor politici care ne vor apropia de Uniunea Europeană și pe dimensiunea de apărare.

Prim-ministrul Pavel Filip a declarat că Moldova este o țară neutră, dar neutralitatea nu înseamnă izolare. Potrivit lui, în continuare ostașii trebuie să aibă posibilitate să fie bine antrenați și să avem o armată reformată, profesionistă și bine organizată.

Este important ca Armata Națională să nu fie implicată în jocuri politice, dar să-și servească Patria și cetățenii, a menționat ministrul Apărării Eugen Sturza, care a prezentat prioritățile mandatului.

Decretul de numire în funcție a ministrului Apărării a fost semnat în temeiul art. 91 şi 98 alin. (6) din Constituţia Republicii Moldova şi având în vedere prevederile Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 28 din 17 octombrie 2017, precum şi Avizul Curţii Constituţionale nr. 2 din 20 octombrie 2017 privind constatarea circumstanţelor care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova pentru exercitarea obligaţiei constituţionale de numire în funcţie a unui ministru, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.