Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.10.2017

Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei se declară preocupat de situația primarului suspendat al Chișinăului

Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei se declară preocupat de situația primarului suspendat al Chișinăului

Situația primarului suspendat al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a stârnit preocupare în Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, care a examinat raportul prezentat în acest sens de norvegiana Gunn Marit Helgesen în urma vizitei efectuate în capitala Republicii Moldova, relevă un comunicat de presă difuzat luni de CoE.

Congresul se declară preocupat îndeosebi de nerespectarea mai multor articole din Carta Europeană a autoguvernării locale, ratificată de Republica Moldova în 1997, dar și de faptul că Dorin Chirtoacă a fost înlocuit cu un responsabil local neales, precum și de referendumul prevăzut să aibă loc în noiembrie privind limitarea mandatului de primar. Raportul dnei Helgesen subliniază în particular faptul că primarul ales al capitalei Republicii Moldova a fost suspendat de către o autoritate judiciară, se menționează în comunicat.

Congresul s-a angajat să monitorizeze îndeaproape situația prin organizarea unei misiuni de informare, în urma căreia va fi elaborată o recomandare pe baza angajamentelor asumate de Republica Moldova în ce privește democrația locală. Mai mult, Congresul a cerut o opinie din partea Comisiei de la Veneția cu privire la constituționalitatea referendumului anunțat.

"Suspendarea și arestarea unui primar în lipsa unei hotărâri judecătorești este o chestiune gravă și reprezintă o încălcare a unui drept fundamental", a punctat dna Helgesen.

Comunicatul de la CoE mai notează că se va ține cont de toate aceste informații în cadrul exercițiului de monitorizare a situației democrației locale și regionale din R.Moldova prevăzut pentru 2018, îndeosebi în lumina plângerii trimise Congresului de către Asociația autorităților locale din Moldova, care denunță exercitarea de presiuni prin intermediul procedurilor judecătorești asupra unor reprezentanți locali aleși.

Dorin Chirtoacă, care este vicepreședinte al CPLRE, se află în arest la domiciliu din mai 2017. Consiliul Municipal al Chișinăului (CMC) a aprobat la 12 septembrie propunerea consilierilor socialiști în vederea organizării unui plebiscit în care locuitorii capitalei Republicii Moldova să se pronunțe cu privire la demiterea lui Chirtoacă, referendum ce ar urma să aibă loc pe 19 noiembrie. Potrivit Codului electoral, revocarea primarului prin referendum poate fi inițiată în cazul în care acesta nu respectă interesele comunității locale, nu exercită în mod adecvat atribuțiile de ales local prevăzute de lege, încalcă normele morale și etice etc. Socialiștii îl acuză pe Dorin Chirtoacă de delapidări de fonduri și de administrare proastă a orașului, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus