Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-10-19/serviciile-medicale-in-domeniul-oncologic-ar-putea-fi-acordate-i-in-institu-ii-private-51045.html
Data: Oct 19, 2017 (18:39)

Serviciile medicale în domeniul oncologic ar putea fi acordate și în instituții private

Serviciile medicale de profilaxie, diagnostic, tratament şi supraveghere în domeniul oncologic ar putea fi acordate și de către instituţiile medico-sanitare private licenţiate şi acreditate. Parlamentul a aprobat astăzi, în I lectură, modificări ale legislației în acest sens.

Potrivit autorilor, în prezent aceste servicii există doar în instituţiile medico-sanitare publice acreditate din țară. Prin modificările propuse se oferă drepturi egale instituţiilor medico - sanitare, indiferent de forma de proprietate, în îndeplinirea misiunii de a presta servicii medicale din domeniul oncologic. Totodată, pacienții vor avea dreptul de a alege instituţia medicală şi medicii în tratamentul maladiilor oncologice.

Practica internaţională în tratarea bolilor de cancer de către sectorul privat este una pozitivă atât în ţările cu economii puternice precum SUA, Israel, Marea Britanie, Germania, Austria, Franţa, cât şi în ţările cu economii în dezvoltare.

Conform datelor oferite de Institutul Oncologic, în anul 2016, în Republica Moldova în evidența medicilor se aflau peste 52 mii de persoane diagnosticate cu cancer. În aceeași perioadă, primar depistate au fost peste 9 mii cazuri. Totodată, peste 5000 de bolnavi decedează anual din această cauză, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.