Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-10-16/uniunea-europeana-a-lansat-un-nou-proiect-twinning-privind-consolidarea-capacita-ilor-institu-ionale-50989.html
Data: Oct 16, 2017 (20:26)

Uniunea Europeană a lansat un nou proiect Twinning privind consolidarea capacităților instituționale ale Parlamentului

Capacitățile instituționale ale Parlamentului Republicii Moldova în procesul de armonizare a legislației naționale cu legislația UE vor fi consolidate în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană.
 
Proiectul Twinning pentru Republica Moldova ”Consolidarea capacităților Parlamentului Republicii Moldova în procesul de armonizare a legislației naționale cu legislația UE” este implementat de către Camera Deputaților Parlamentului Republicii Cehe, Consiliul Național al Republicii Slovace și Adunarea Națională a Ungariei, în cooperare cu Parlamentul Republicii Moldova. Bugetul proiectului este de 1,5 milioane de euro, iar perioada de implementare este 2017-2019.
 
Parlamentul Republicii Moldova a găzduit astăzi ceremonia de lansare oficială a proiectului Twinning.  Participanții la eveniment au fost salutați de Președintele Parlamentului Andrian Candu, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, Vicepreședintele Adunării Naționale a Ungariei, Csaba Hende, Președintele Comisiei pentru afaceri europene a Consiliului Național al Republicii Slovace, Ľuboš Blaha, Ambasadorul Republicii Cehe în Republica Moldova, Zdeněk Krejčí și Președinta Comisiei politică externă și integrare europeană a Parlamentului Republicii Moldova, Violeta Ivanov.
 
”Pentru realizarea obiectivului prioritar de integrare europeană, Republica Moldova are nevoie de instituții puternice, deoarece sarcina nu este ușoară. Grupul de la Visegrád sunt țări cu o experiență de sute de ani de parlamentarism și care au trecut prin perioade similare Republicii Moldova: socialismul și procesul de integrare europeană. Sunt încrezător că prin proiectul Twinning, ele își vor împărtăși experiența, necesară pentru a implementa calitativ prevederile Acordului de Asociere, cu o viteză mai mare și ne va ajuta să evităm unele greșeli”, a declarat Președintele Parlamentului Andrian Candu.
 
”Suntem bucuroși să lansăm acest proiect Twinning împreună cu partenerii noștri din statele membre. Cu sprijinul UE, ei vor împărtăși experiența și abilitățile lor valoroase, pentru a contribui la consolidarea capacităților instituționale ale Parlamentului Republicii Moldova în materie de proceduri legislative”, a declarat Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko.
 
Obiectivul proiectului constă în facilitarea implementării Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. Misiunea proiectului este de a optimiza rolul și responsabilitățile Parlamentului, a organelor sale de lucru și a structurilor administrative relevante pentru a asigura un cadru instituțional solid în vederea realizării eficiente a atribuțiilor legislative, în special în procesul de armonizare a legislației ca o precondiție pentru implementarea Acordului de Asociere. Totodată, proiectul va contribui la îmbunătățirea schimbului de informații dintre Parlament și Guvern în contextul procesului de armonizare a legislației.
 
60 de experți din Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, precum și din Polonia, Letonia, Franța și Belgia vor contribui la implementarea a peste 65 de activități diverse în cadrul celor patru componente, vizând diferite obiective: evaluări, mese rotunde, elaborarea de ghiduri, recomandări, precum și un document de consultare, un studiu, o foaie de parcurs, activități de instruire (seminare, ateliere de lucru, evaluări etc.) și vizite de studiu în statele membre UE, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.