Trimite e-mail | Printeaza
Externe
09.10.2017

Paolo Alli la sesiunea plenară a AP NATO: Sprijinirea Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei înseamnă apărarea întregii Europe și a NATO

Paolo Alli la sesiunea plenară a AP NATO: Sprijinirea Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei înseamnă apărarea întregii Europe și a NATO

Sprijinirea Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei înseamnă apărarea întregii Europe și a NATO, a declarat, luni, Paolo Alli, președintele Adunării Parlamentare a NATO, în deschiderea celei de-a 63-a sesiuni anuale a Adunării Parlamentare NATO.

"Întâlnirile noastre din acest sfârșit de săptămână au ilustrat încă o dată marea valoare pe care Adunarea noastră o adaugă discuțiilor legate de securitatea globală și euroatlantică. Sesiunea de primăvară din Georgia și aceasta din România ne-au permis să ne concentrăm, în primul rând, pe evoluțiile care au avut loc în această regiune importantă din punct de vedere strategic, acea a Mării Negre. La nord de țărmurile României, în Ucraina, Rusia își continuă ocuparea ilegală a Crimeii și continuă, de asemenea, sprijinul militanților armați din Donbas care violează acordurile de la Minsk. În Republica Moldova, Rusia susține regiunea separatistă a Transnistriei și blochează rezolvarea conflictului. Pe țărmul celălalt al Mării Negre, încă ocupă o parte din teritoriul Georgiei. Aceste violări evidente ale dreptului internațional ne preocupă pe toți și sunt de neacceptat. Sprijinirea Ucrainei, a Republicii Moldova și Georgiei înseamnă apărarea întregii Europe și a NATO, de asemenea", a declarat Paolo Alli.

El a adăugat că "strategia Rusiei nu se limitează la această regiune" și a spus că "Moscova încearcă să consolideze prezența sa și influența pe care o are de la Nordul îndepărtat până-n Orientul Mijlociu, de la Europa răsăriteană până la Balcanii de Vest și de acolo până în Asia".

"Încearcă să pătrundă sferele politice și de mijloace de comunicare în masă din țările noastre pentru a influența opinia publică. Trebuie să rămânem atenți și vigilenți fără să escaladăm, dar, de asemenea, fără a face compromisuri în ceea ce privește interesele și valorile noastre", a afirmat președintele AP NATO.

Alli s-a referit și la provocările la adresa Alianței existente la granița de sud a NATO.

"Instabilitate de la Libia până în în Irak și Siria care duc la o amenințare teroristă constantă care a afectat, deja, multe din orașele noastre și continuă să inspire unii din cetățenii noștri care se întorc împotriva propriilor lor vecini, concetățeni. Asta înseamnă o luptă îndelungată care cere un efort atotcuprinzător, atât în interior, cât și în afară pentru a ne ocupa de cauzele fundamentale care duc la instabilitate și radicalizare și pentru a preveni să continue să existe noi zone de terorism și reapariția celor vechi", a declarat președintele AP NATO.

El a punctat și preocuparea care trebuie să existe în ceea ce privește "consecințele efectelor umanitare în ceea ce privește instabilitatea și sărăcia".

"Noua direcție strategică a NATO pe flancul de sud și la sud de Napoli înseamnă semnale de importanță politică majoră pentru angajarea NATO în stabilitatea regiunii. Acest hub, acest centru, pe care l-am vizitat în iunie, ne va ajuta ca să stabilim o legătură valoroasă cu partenerii noștri din regiune. În acest efort atotcuprinzător și pe termen lung de a promova stabilitatea pe flancul de sud trebuie să lucrăm în parteneriat apropiat cu toate țările care doresc să ne fie alături și toate instituțiile din Africa și Orientul Mijlociu", a declarat președintele AP NATO.

Alli a adăugat că, pe acest subiect, va efectua o vizită la Cairo la sfârșitul lunii octombrie pentru a discuta cu secretarul general al Ligii arabe modalitățile de întărire a cooperării.

El a punctat că una din lecțiile angajamentului NATO în Afganistan este aceea că a crea condiții pentru stabilitatea pe termen lung cere timp și se poate realiza numai ajutând instituțiile locale să-și dezvolte instrumentele necesare pentru a garanta securitatea cetățenilor lor.

Alli a subliniat și responsabilitatea specială a NATO a de a continua să încurajeze Balcanii de Vest să continue drumul spre integrarea euroatlantică.

"NATO a sprijinit stabilitatea și reconcilierea în regiune de peste 20 de ani. O dată cu aderarea Muntenegru sunt acum trei țări din fosta Iugoslavie, plus Albania, care contribuie la securitatea noastră comună ca membri NATO. Bosnia Herțegovina și fosta republică a Macedoniei au arătat clar că ambiția lor este să urmeze același drum. Și NATO a repetat, din nou, și din nou, că ușa le este deschisă. Regret faptul că obstacolele politice au încetinit progresul Sarajevo și Skopjie. Toate țările din regiune aspiră, de asemenea, să se alăture UE și această perspectivă trebuie să rămână deschisă pentru toate țările. Europa nu o să fie completă fără integrarea deplină a Balcanilor de Vest", a spus el.

Președintele AP NATO a adăugat că provocările cu care se confruntă țările Alianței sunt complexe și au multiple fațete și a afirmat că "nicio țară, astăzi, nu poate să pretindă că este imună la riscurile terorismului, atât din interior, cât și cel importat, imună la amenințarea Coreei de Nord care are arme nucleare sau impactul pe care-l are schimbarea climatică".

"Amenințările cu care ne confruntăm evoluează și par să se accelereze. În consecință, constant trebuie să ne îmbunătățim capacitatea de a anticipa crizele de viitor și trebuie să investim în generațiile viitoare de la care se va cere să-și asume responsabilitatea pentru securitatea națiunilor noastre", a mai declarat Alli. Agerpres

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus