Trimite e-mail | Printeaza
Social
04.10.2017

Abuzul sexual asupra copiilor, în vizorul Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media

Abuzul sexual asupra copiilor, în vizorul Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media

Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a audiat, în ședința de astăzi, instituțiile responsabile în cazuri de abuz sexual al minorilor, identificate în instituțiile de învățământ din Republica Moldova.

Procedura de audiere a fost organizată ca urmare a autosesizării deputaților după difuzarea unui reportaj televizat de abuz sexual asupra unui elev din o școală-internat din municipiul Chișinău. În context, cu rapoarte la subiect au fost invitați reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Afacerilor Interne, precum și avocatul poporului pentru drepturile copilului și organizații neguvernamentale de protecție a minorilor.

Referindu-se la cazul de abuz sexual mediatizat, Valentin Crudu, șef Direcție, Ministerul Educației, Cercetării și Culturii a spus că a fost creată o comisie de anchetă care va prezenta un raport de evaluare la 6 noiembrie curent. Totodată, funcționarul a precizat că în republică, activează 19 școli-internat, în care sunt plasați 377 elevi, 200 dintre aceștia sunt elevi ai școlii-internat din municipiul Chișinău, în care a avut loc incidentul. De asemenea, reprezentanții ministerului au spus că semestrial, în instituțiile de învățământ din țară sunt înregistrate circa 25 cazuri suspecte de abuz sexual.

Șeful de Direcție din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Corneliu Țăruș la începutul anului curent, în republică au fost înregistrați peste 6600 copii rămași fără îngrijire părintească, inclusiv circa 4000 copii sunt plasați în serviciul de tutelă sau curatelă, 1700 se află în instituții de tip rezidențial, restul sunt plasați în centre de plasament temporar. ”În anul 2016, au fost înregistrate 98 de sesizări ale cazurilor de violență sexuală a copilului”, a precizat Corneliu Țăruș.

Reprezentantul Ministerului Afacerilor Interne a oferit deputaților mai multe detalii asupra cazului de abuz sexual înregistrat în municipiul Chișinău. ”În procesul anchetei s-au constatat existența acțiunilor de tortură din partea directorului asupra mai multor copii, fapte care sunt cercetate penal”, a spus oficialul.

În rezultatul audierilor, membrii Comisiei au recomandat crearea registrului de evidență a copiilor rămași fără îngrijire părintească, delimitarea strictă a atribuțiilor instituțiilor publice responsabile, îmbunătățirea calității serviciilor sociale de plasament adresate copiilor în situație de risc, precum și au solicitat propuneri de intervenții legislative necesare pentru îmbunătățirea situației copiilor aflați fără îngrijire părintească, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus