Trimite e-mail | Printeaza
Economie
28.09.2017

Proiectul de interconexiune din sudul țării a fost identificat drept o prioritate regională și UE

Proiectul de interconexiune din sudul țării a fost identificat drept o prioritate regională și UE

Republica Moldova, alături de alte state ale Grupului de Nivel Înalt al Comisiei Europene pentru conectarea rețelelor de gaze în Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC), a semnat Memorandumul de Înțelegere pentru completarea inițiativei CESEC cu o abordare comună privind piața energiei electrice, eficiența energetică și dezvoltarea sectorului energiei regenerabile. Documentul a fost semnat astăzi la București de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii.
 
Potrivit vicepremierului Octavian Calmîc, calitatea de membru al CESEC oferă posibilitatea Republicii Moldova de a coopera mai eficient cu partenerii de dezvoltare și statele din regiune în domeniul energetic, deschide posibilitatea de a accede mai ușor la diferite fonduri și proiecte investiționale, etc. ”Prin semnarea acestui Memorandum, pe lângă toate beneficiile și suportul oferit pe  segmentul energiei electrice, eficienței energetice, dezvoltării sectorului energiei regenerabile, proiectul nostru de interconexiune energie electrică din sudul țării a fost identificat drept o prioritate regională și comunitară”, a accentuat ministrul Economiei și Infrastructurii.
 
La Reuniunea Comisiei Europene pentru conectarea rețelelor de gaze în Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC) au fost discutate aspecte privind realizarea Planului de Acțiune, măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru a depăși obstacole legate de infrastructură și de reglementare în domeniul de gaze, în special, în direcția dezvoltării pieței și a comerțului cu gaze în regiune.
 
În cadrul reuniunii s-a vorbit despre necesitatea avansării proiectelor regionale, selectate spre finanțare în zona Europei Centrale și de Sud Est, deoarece aceasta ar permite diversificarea surselor de livrare a gazelor și demonopolizarea pieței, va asigura accesul la o piață mai competitivă, etc. Potrivit estimărilor, prin realizarea acestor proiecte se creează premisele pentru crearea infrastructurii de transport și păstrare de gaze naturale în UE de peste 900 miliarde metri cubi sau de 2 ori mai mult decât consumul european anual de gaz.  Implicarea activă a României în realizarea acestor proiecte, în special a BRUA, care va fi o interconectare pe reverse-flow, poate fi benefică pentru Republica Moldova, în urma construcției fazei a două a gazoductului Iași – Ungheni până la Chișinău, deoarece va permite țării noastre conectarea la un sistem comunitar sigur și eficient.
 
Grupul de Nivel Înalt CESEC a fost înființat în februarie 2015 de către Austria, Bulgaria, Croația, Grecia, Ungaria, Italia, România, Slovacia, Slovenia și UE. Ulterior la acest Grup au aderat 6 țări din Comunitatea Energetică: Ucraina, Republica Moldova, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Macedonia și Albania.
 
Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, platforma CESEC este utilizată de Statele Membre și Părțile Contractante în calitate de instrument de exprimare a angajamentelor politice de a implementa reformele pe domeniul gazelor naturale și, în același timp, este folosită de Comisia Europeană pentru a-și exprima preocuparea și suportul pentru deblocarea și soluționarea potențialilor problematici.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus