Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.09.2017

Iohannis: România sprijină continuu și puternic agenda europeană a Republicii Moldova

Iohannis: România sprijină continuu și puternic agenda europeană a Republicii Moldova

Președintele Klaus Iohannis l-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe președintele Parlamentului moldovean, Andrian Candu, context în care a afirmat că România sprijină continuu și puternic agenda europeană a Republicii Moldova.

"Președintele Klaus Iohannis, evocând inclusiv întâlnirea substanțială recentă cu prim-ministrul Republicii Moldova din marja segmentului la nivel înalt al Adunării Generale ONU, a confirmat sprijinul continuu și puternic al României pentru agenda europeană a Republicii Moldova, evidențiind importanța aplicării consecvente a reformelor asumate prin Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, astfel încât să aducă beneficii directe, concrete, cetățenilor săi", arată Administrația Prezidențială într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, discuțiile dintre cei doi oficiali au inclus un schimb de vederi asupra aspectelor de actualitate ale agendei de cooperare dintre România și Republica Moldova, cu accent pe realizarea proiectelor de interconectare în domeniul energetic, asupra cooperării Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, asupra evoluțiilor interne din această țară, respectiv asupra dezvoltărilor în reglementarea dosarului transnistrean.

Președintele Iohannis și înaltul oficial de la Chișinău au accentuat prioritatea pe care o dobândesc în actualul context progresele concrete în domeniile reformei justiției și administrației publice. Totodată, președintele Klaus Iohannis a încurajat realizarea în termenele stabilite a proiectelor energetice, care vizează conectarea fizică a Republicii Moldova, prin intermediul României, la spațiul energetic european și piața comunitară, consecvent obiectivelor integrării economice a Republicii Moldova.

La rândul său, președintele Parlamentului Republicii Moldova a adresat mulțumiri pentru sprijinul României privind parcursul european al țării sale, inclusiv pentru acordarea recentă a celei de a treia tranșe a împrumutului rambursabil de către țara noastră. Andrian Candu a evidențiat și importanța continuării proiectelor bilaterale cu impact direct în ce privește îmbunătățirea calității regimului de trai al cetățenilor Republicii Moldova.

Președintele Parlamentului Republicii Moldova a relevat și importanța pe care actuala guvernare de la Chișinău continuă să o acorde procesului de reforme, cu accent pe domeniile administrației centrale de stat și al justiției și a subliniat prioritatea implementării Acordului de asociere și a Acordului Aprofundat și Cuprinzător de Liber Schimb, amintind eforturile în domeniul integrității, inclusiv privind crearea Agenției Naționale de Integritate.

Înaltul oficial a informat asupra măsurilor necesare din partea Republicii Moldova pentru realizarea în termenele convenite a interconectărilor energetice, cu accent pe proiectul gazoductului Iași — Ungheni — Chișinău, a cărui finalizare, alături de interconectările liniilor de electricitate, este esențială pentru securitatea energetică a Republicii Moldova.

Președintele Klaus Iohannis și președintele Parlamentului Republicii Moldova au discutat și despre stadiul procesului de reglementare a dosarului transnistrean, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus