Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-09-25/p-na-la-finele-lunii-noiembrie-berd-urmeaza-sa-aprobe-o-noua-strategie-pentru-republica-moldova-50668.html
Data: Sep 25, 2017 (22:23)

Până la finele lunii noiembrie, BERD urmează să aprobe o nouă Strategie pentru Republica Moldova

Noua Strategie a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru Republica Moldova (2017-2022) urmează a fi aprobată de boar-ul instituției până la finele lunii noiembrie curent. Declarația a fost făcută astăzi Mattia Romani, director general pentru economie, politică și guvernare BERD, în cadrul întrevederii cu viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii.
 
Mattia Romani a menționat că noua Strategie a BERD pentru Republica Moldova are drept priorități principale Îmbunătățirea guvernării și consolidarea capacității de rezistență prin restructurarea sectorului bancar și consolidarea securității energetice, precum și îmbunătățirea competitivității prin sprijinirea companiilor private în dezvoltarea capacităților și promovarea comercializării utilităților publice și a infrastructurii.
 
Potrivit oficialului european, pentru atingerea obiectivelor strategice până în 2022 sunt necesare fonduri de finanțare care vor include sprijin pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere, energetice și municipale, obținerea liniilor de credit prin intermediul băncilor comerciale eligibile, promovarea dialogului  politic pentru a promova agenda de reformă economică, inclusiv climatul investițional și buna guvernare, sprijinirea capacității sectorului financiar, sprijinirea sectorului IMM-urilor, accentul  fiind pus pe companiile conduse de femei, implementarea proiectelor care vizează îmbunătățirea eficienței energetice în sectoare, etc.
 
Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc a menționat că BERD este unul din partenerii strategici pentru Republica Moldova în procesul de implementare a proiectelor investiționale de importanță majoră în diferite domenii și autoritățile de la Chișinău susțin eforturile Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare în elaborarea și aplicarea unei noi strategii pentru țara noastră.
 
În context, ministrul Economiei și Infrastructurii a accentuat că Guvernul Republicii Moldova mizează pe suportul BERD atât în realizarea proiectelor aflate în proces de implementare, cât și inițierea unor noi în infrastructură, drumuri, transport, dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, energetică, etc. ”Dezvoltarea infrastructurii, rețelei de drumuri naționale și locale, interconexiunile pe gaze naturale și energie electrică, prin intermediul României cu sistemul comunitar, sporirea eficienței energetice, dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii – sunt doar unele din obiectivele Guvernului în procesul de modernizare a economiei naționale. Și în acest context, susținerea partenerilor de dezvoltare ne va permite să realizăm aceste obiective cât mai calitativ și în baza unor standarde moderne și calitative”, a accentuat ministrul Calmîc.
 
De la lansarea sa în Republica Moldova, BERD a finanțat 116 proiecte în valoare de peste 1,15 miliarde de euro. Actualul portofoliu al BERD este de 478 milioane EUR, dintre care 69% sunt alocate pentru infrastructură, 13% pentru sectorul energetic, 10% pentru industrie, comerț și agrobusiness , iar 8% pentru instituțiile financiare.