Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.09.2017

Japonia va oferi circa 4,8 mln de dolari pentru dezvoltarea agriculturii conservative în Republica Moldova

Japonia va oferi circa 4,8 mln de dolari pentru dezvoltarea agriculturii conservative în Republica Moldova

Masanobu Yoshii, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei la Chișinău a efectuat, astăzi, o vizită la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului unde s-a întâlnit cu ministrul Vasile Bîtca și au discutat despre proiectul de dezvoltare al agriculturii conservative în Republica Moldova, în cadrul programului de granturi întitulat „Programul de Dezvoltare Socială și Economică”, disponibil în cadrul asistenței tehnice a Guvernului Japoniei. Proiectul a fost inițiat de ambele părți în acest an, prin semnarea pe 7 martie 2017 a Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Japoniei.

În cadrul discuțiilor, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Bîtca și-a exprimat recunoștința pentru suportul oferit țării noastre și a reiterat disponibilitatea de a colabora în vederea dezvoltării agriculturii din Republica Moldova.
”Mă bucur să avem un partener de încredere și sunt sigur că în continuare vom dezvolta proiecte concrete pentru agricultorii noștri, pentru dezvoltarea regiunilor țării. Mă bucur că în acest an inițiem un proiect de dezvoltare al agriculturii conservative și de dezvoltare a unui sistem durabil de gestionare a solurilor, ce are o importanță deosebită pentru noi”, a precizat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

La rândul său, Excelența Sa a menționat interesul pe care Japonia îl manifestă pentru țara noastră, realizând o scurtă trecere în revistă a domeniilor în care investitorii japonezi ar dori să dezvolte o colaborare cu Republica Moldova, acestea fiind în special în domeniile agricultură și sănătate.

” Prin intermediul proiectului, circa  4,8 mln de dolari vor fi oferiți sub formă de grant în domeniul agricol. Astfel, în cadrul acestui proiect Guvernul Japoniei va oferi Republicii Moldova 106 tractoare. De asemenea, suntem dispuși să oferim sprijin pentru fermierii din țara dumneavoastră și ne dorim să sporim importul de grâu și vinuri din Republica Moldova, întrucît oamenii de afaceri din Japonia au un interes deosebit pentru vinurile din țara dumneavoastră. În acest sens suntem interesați să inițiem proiecte comune.”, a menționat Excelența Sa, în cadrul discuțiilor cu ministrul Vasile Bîtca.

Totodată, oficialii au vorbit despre beneficiile agriculturii conservative, precizând că  utilizarea de către fermieri a tehnologiilor moderne în domeniul agricol are rolul de a asigura o agricultură durabilă, adaptată schimbărilor climatice.

Potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, cu suportul Guvernului Japoniei, în țara noastră sunt în derulare patru proiecte în domeniul agriculturii, în valoare totală de circa 65 mln de dolari.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus