Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.09.2017

Premierul Pavel Filip, în dialog cu Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan

Premierul Pavel Filip, în dialog cu Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan

Evoluțiile relaţiilor moldo-turce și perspectivele dezvoltării colaborării bilaterale au fost discutate la întrevederea Premierului Pavel Filip cu Preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan. Întâlnirea a avut loc în contextul celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale ONU.
 
În cadrul discuțiilor, oficialii au apreciat dialogul bun dintre cele două state, fapt confirmat și prin vizitele la nivel înalt. În context, șeful Executivului a mulțumit Președintelui Erdoğan pentru asistența oferită ţării noastre în sectoare prioritare, precum cel al sănătății, al mediului și al învăţământului, prin intermediul proiectelor implementate în Republica Moldova de către Agenţia Turcă pentru Cooperare şi Coordonare. În mod special, Premierul a remarcat realizarea proiectelor care contribuie la modernizarea infrastructurii şi la creşterea bunăstării populaţiei din UTA Găgăuzia, precizând că această regiune reprezintă o „punte de legătură şi de prietenie” între Moldova și Turcia.
 
Oficialii au menționat, de asemenea, intensificarea relațiilor economice şi a schimburilor comerciale bilaterale, pronunțându-se pentru dezvoltarea în continuare a acestora. În acest sens, părțile au remarcat importanța Acordului de liber schimb dintre Moldova şi Turcia, precum și oportunitatea continuării discuțiilor pe platforma Comisiei mixte interguvernamentale moldo-turce pentru colaborare comercial-economică.
 
Totodată, oficialii au exprimat disponibilitatea semnării unor documente strategice care vor contribui la consolidarea relațiilor bilaterale, între acestea: Declaraţia Comună referitor la instituirea Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt și Acordul bilateral privind circulaţia cetăţenilor ambelor state în baza buletinelor de identitate, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus