Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.09.2017

În premieră, a avut loc ședința comună a membrilor Comisiei afaceri externe a Parlamentului European și a membrilor Biroului Adunării Parlamentare EURONEST

În premieră, la Strasbourg a avut loc ședința comună a membrilor Comisiei afaceri externe (AFET) a Parlamentului European și a  membrilor Biroului Adunării Parlamentare (AP) EURONEST.  Inițiativa de desfășurare a acestea a aparținut copreședinției moldovenești a AP EURONEST.

În cadrul  ședinței s-a examinat proiectul de raport al Comisiei afaceri externe a Parlamentului European cu referire la recomandările Parlamentului European pentru Comisia Europeană, Consiliul UE, și Serviciul European de Acțiune Externă (EEAS) referitor la Parteneriatului Estic,  în contextul Summit-ului Parteneriatului Estic din 24 noiembrie curent. Proiectul de raport a fost pregătit de către 2 coraportori, europarlamentarii Knut Fleckenstein și Laima Liucija Andrikiene.       

În proiectul de raport s-a menționat sprijinul față de Georgia, Republica Moldova și Ucraina în implementarea regimului liberalizat de vize și s-a subliniat încercarea de a asigura ca mecanismul de suspendarea a regimului liberalizat de vize să nu fie aplicat în viitor, în special, prin intermediul unei cooperări apropiate în domeniul vamal și cel polițienesc.  S-a solicitat o angajare reînnoită a UE față de agendele de asociere a țărilor cu Acord de Asociere și reformele structurale corespunzătoare, în special, cele ce oferă oportunitatea unei competitivități sporite, a unui mediu de afaceri favorabil și a unui acces adecvat la surse de finanțare precum inițiativa EU4Business.
 
De asemenea,  s-a chemat la sprijin  pentru lucrul efectuat de către  misiunile UE și OSCE în Georgia, Republica Moldova și Ucraina în asigurarea păcii și securității  în beneficiul cetățenilor. S-a propus modelul ”EaP+” pentru țările semnatare al Acordului de Asociere cu UE, care ar permite aprofundarea relațiilor dintre aceste state și UE prin extinderea continuă a accesului pe piața internă a UE, posibila aderare la zona Schengen,  abolirea tarifelor de roaming  dintre țările partener și UE, precum și participarea  în alte proiecte ale UE.
 
La fel, în proiectul de raport se subliniază aplicarea principiului de diferențiere, care prevede faptul că intensitatea cooperării cu UE este determinată de către ambițiile fiecărui stat în parte și cele ale UE,  ca și ritmul și calitatea reformelor efectuate. De asemenea, a fost reiterată importanța continuării implementării a Acordului de Asociere cu UE de către statele semnatare,  pentru ca ele să poată beneficia de mai multe oportunități.
 
În intervenția sa, copreședintele Marian Lupu a reiterat angajamentul RM pentru implementarea agendei de asociere, a susținut prioritățile expuse de către coraportori în cadrul proiectul de raport privind perspectiva Parteneriatului Estic și a intervenit cu două solicitări prioritare. Prima, ca în versiunea finală a raportului AFET să fie expusă o perspectivă  europeană clară pentru țările semnatare ale Acordului de Asociere cu UE precum statul de țară candidat. Și cea de-a doua -  ca urmare a Summit-ului Parteneriatului Estic din 24 noiembrie de la Bruxelles, membrii AFET să introducă în ședința plenară a Parlamentului European subiectul Parteneriatului Estic pentru dezbatere și o eventuală rezoluție cu privire la viitorul său, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus