Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.09.2017

Cabinetul de miniștri a aprobat Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului Republica Moldova – Alianța Nord-Atlantică pentru anii 2017-2019

Cabinetul de miniștri a aprobat Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului Republica Moldova – Alianța Nord-Atlantică pentru anii 2017-2019

Documentul trasează domeniile prioritare și obiectivele comune de cooperare.  Astfel, în următorii trei ani vor fi întreprinse o serie de acțiuni pentru reformarea și modernizarea sectorului de securitate, dezvoltarea forțelor armate, combaterea noilor amenințări la adresa securității și promovarea diplomației publice. De asemenea, Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP) include obiectivele privind Consolidarea Capacităților de Apărare și Platforma pentru Interoperabilitate.
 
Documentul mai prevede deschiderea Oficiului de Legătură NATO în Republica Moldova, care va oferi țării noastre noi posibilități pentru dezvoltarea cooperării practice în procesul de implementare a reformelor și proiectelor comune.
 
De asemenea, IPAP definește o serie de obiective ale relației Republica Moldova – Alianța Nord-Atlantică, printre acestea: organizarea consultărilor politice pe subiecte de securitate și apărare, sporirea interoperabilității prin participarea în continuare la operațiunea de menținere a păcii din Kosovo, valorificarea plenară a posibilităților oferite de programul Știință pentru Pace și Securitate al NATO, implementarea proiectelor de asistență prin intermediul Fondurilor de afectare specială NATO, sporirea nivelului de pregătire în caz de urgență, managementul crizelor.
 
În context, Premierul Pavel Filip a menţionat: „Vreau să scot încă o dată în evidenţă că este respectată neutralitatea Republicii Moldova, subiect în jurul căruia se speculează foarte mult de către cei care vor să ridice aceste discuţii cat mai sus. Am spus nu o singură dată că neutralitatea nu înseamnă izolarea ţării. Trebuie să avem o colaborare foarte bună în unul dintre obiectivele de modernizare a Armatei Naţionale”.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus