Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-09-12/serviciul-vamal-sus-inut-de-catre-lituania-in-demersurile-de-modernizare-a-activita-ii-50463.html
Data: Sep 12, 2017 (21:38)

Serviciul Vamal, susținut de către Lituania în demersurile de modernizare a activității

În perioada 12-15 septembrie a.c., o delegație a Serviciului Vamal, condusă de către Directorul General Vitalie Vrabie, efectuază  o vizită de studiu în Lituania pentru a se familiariza cu practicile de administrare vamală aplicate de către omologii lituanieni. Din compenența delegației face parte și Înaltul Cosilier UE în domeniul vamal, Rosario de Blasio, care sprijină activ inițiativele Serviciului Vamal de aliniere la standardele și normele europene pe mai multe segmente de responsabilititate.

Agenda vizitei de lucru a debutat astăzi cu o întrevedere a Directorului General al Serviciului Vamal Vitalie Vrabie cu Arūnas Adomėnas, Director General al Departamentului Vamal al Lituaniei, la care a participat și Ambasadorul Republicii Moldova în Lituania, E.S. Valeriu Frija.

Părțile au evaluat stadiul de realizare a proiectului în derulare ”Consolidarea capacităților instituționale ale autorităților vamale ale Republicii Moldova", precum și măsurile de urmează a fi întreprinse pentru a asigura sustenabilitatea activităților desfășurate și a rezultatelor obținute. Domeniile vizate de proiect sunt organizarea controlului vamal și a activității Echipelor Mobile, managementul resurselor umane, instrumentele de asigurare a integrității, analiza riscurilor și planificarea strategică.

Totodată, a fost evocată importanța proiectului european TWINNING "Sprijin pentru modernizarea Serviciului Vamal al Republicii Moldova în conformitate cu cerințele AA", care urmează a fi implementat cu suportul autorităților vamale lituaniene și italiene. În cadrul acestui proiect, care va demara la începutul lunii octombrie curent, Serviciul Vamal va fi asistat în demersurile de armonizare a legislației  și implementare a standardelor europene în domeniul administrării vamale. Astfel, odată cu îndeplinirea respectivelor condiționalități, Serviciul Vamal devine eligibil pentru implementarea, în premieră pentru Republica Moldova, a Noului Sistem Computerizat de Tranzit și Ghișeului Unic.

În context, Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie le-a mulțumit reprezentanților Departamentului Vamal al Lituaniei, precum și E.S. Valeriu Frija, pentru sprijinul valoros acordat instituției pe parcursul întregii perioade de colaborare, precizând că Serviciul Vamal al Republicii Moldova posedă capacitățile instituționale necesare pentru aplicarea tuturor recomandărilor elaborate de către experții europeni. ”Modernizarea sistemului vamal reprezintă pentru noi unul dintre principalele obiective strategice, motiv pentru care vom investi toate resursele de care dispunem pentru a ne dezvolta și a aplica cele mai novatoare instrumente de administrare vamală.”, a declarat Vitalie Vrabie.

La rândul său, Directorul General al Departamentului Vamal al Lituaniei, Arūnas Adomėnas a apreciat progresele înregistrate de Serviciul Vamal în implementarea  recomandărilor înaintate și a menționat că autoritatea vamală a Lituaniei va continua sprijinirea eforturilor Vămii moldovenești de a se alinia celor mai bune practici europene.

De asemenea, în intervenția sa, Înaltul Consilier UE în domeniul vamal Rosario de Blasio a subliniat necesitatea sporirii investițiilor în dezvoltarea capacităților instituționale ale Serviciului Vamal, măsuri ce se vor materializa ulterior în creșterea semnificativă a eficienței organului vamal, dar și la îmbunătățirea climatului de afaceri.

Conform agendei de lucru, delegația moldovenească urmează să viziteze unul dintre cele trei birouri vamale teritoriale ale Lituaniei,  două posturi vamale rutiere și unul maritim.

Notă: Vizita este organizată în cadrul proiectului "Consolidarea capacităților instituționale ale autorităților vamale ale Republicii Moldova", finanțat din fondurile Programului de Cooperare pentru Dezvoltare și Promovare a Democrației al Ministerului Afacerilor Externe al Lituaniei.

Serviciul Vamal beneficiază de asistența Lituaniei în domeniul administrării vamale din anul 2005.