Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-09-12/cea-mai-performanta-drona-pentru-depistarea-bolilor-vi-eidevie-a-ajuns-in-republica-moldova-50468.html
Data: Sep 12, 2017 (22:09)

Cea mai performantă dronă pentru depistarea bolilor viței-de-vie a ajuns în Republica Moldova

Pentru prima dată în Republica Moldova a fost ridicată de la sol cea mai performantă dronă echipată cu senzori video pentru depistarea bolilor viței-de-vie. Desfășurarea exercițiului practic a avut loc în podgoriile vinăriei „Sălcuța” (satul Tănătari, raionulCăușeni) și reprezintă faza a doua a proiectului „FlaveDor”, care are ca scop principal  depistarea, profilaxia și combaterea bolilor în plantaţiile viticole din Republica Moldova. Utilizarea tehnologiilor avansate în sectorul vitivinicol este implementat de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), cu suportul partenerului său strategic, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională  (USAID) și Guvernul Suediei.

Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului: „Oficiul Național al Viei și Vinului susține dezvoltarea sectorului vitivinicol din Moldova pentru a asigura competitivitatea acestuia pe termen lung. Unul dintre mijloacele pentru atingerea acestui obiectiv este să folosim dispozitive performante pentru obținerea celor mai bune recolte, atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ. ONVV a hotărât să lanseze un proiect care să facă o diagnostică foarte precisă a vieței de vie, iar cu ajutorul tehnologiilor de ultimă oră vom putea depista mult mai repede bolile care devin pe an ce trece mai agresive, iar potențialul de producere devine mai vulnerabil. Una dintre cele mai frecvente boli care afectează vițele de vie din întreaga lume este Flavescence dorée  iar potrivit experților internaționali aceste maladii cauzează pierdere de 10 miliarde de dolari. ”
Astfel, aplicarea celor mai noi tehnologii pentru sectorul vitivinicol aliniază țara noastră în rândul puținelor statelor din întreaga lume care folosesc dispozitive de observare aeriană pentru monitorizarea stării de sănătate a podgoriilor în locul tradiționalelor inspecții în câmp bazate pe metode vizuale anevoioase, de durată, costisitoare și predispuse adesea la erori.

 Diana Lazăr, vicedirector Proiectul de Competitivitate din Moldova: „În ultimii 10 ani,  industria vitivinicolă a Moldovei a fost susținută prin proiectele USAID, și din 2016 și prin suportul Guvernului Suediei, pentru a o ajuta să depășească criza economică și efectele devastatoare cauzate de embargoul rusesc impus vinurilor. Industria vitivinicolă face pași importanți pentru a se transforma și repoziționa pe piețe mai sofisticate. În prezent, peste 70% din vinurile îmbuteliate în Moldova sunt exportate în Uniunea Europeană și Asia. Aceasta este o realizare considerabilă. Însă, aceste piețe cer vin de calitate superioară. Prin urmare, investițiile continue în calitate rămân o prioritate pentru industria vitivinicolă a Moldovei în următorii ani.”
Unul dintre inventatorii tehnologiei folosite pentru dronă este cercetător în cadrul Agenției spațiale americane (NASA). Implementarea proiectului în Republica Moldova este realizată de consorțiul canadiano-franco-american „SkySquirrel Technologies”, cu o experiență de 15 ani în analiza datelor de teledetecție în podgoriile din Franța (regiunea Bordeaux), Elveția și România.
Tim Stekkenger, reprezentanul companiei „SkySquirrel Technologies”: „Skysquirrel  vine cu o soluție inovatoare de a identifica și lupta cu bolile viței de vie. Deja de peste 15 ani, compania dezvoltă tehnologii de management al plantațiilor utlizând know-how de la NASA. Profitând de dezvoltarea tehnologiilor din zilele noastre, am transferat expertiza de detectare a bolilor viilor pe drone, explorînd astfel potențialul lor de a zbura destul de ieftin și eficient. Aproximativ 20% din companiile rezidente în Napa Valey utilizează această soluție, iar Moldova este cea de-a doua țară în Uniunea Europeană, după Franța, care recunoaște potențialul imens al tehnologiiilor și este deschiă să le implementeze. Suntem acum în regim de pilotare, respectiv nu vom implementa la scară largă tehnologia în acest an agricol. Vedem o colaborare foarte bună dintre cercetătorii locali, academia, sectorul privat. care desigur sunt susținuți de Proiectul de Competitivitate și de Oficiul Național al Viei și Vinului. ”
Cu o precizie de 95% de detectare, drona performantă specială scanează o suprafața de 20 ha în 24 de minute. Pentru cele aprox. 110.000 de hectare de podgorii din Moldova, dispozitivul dotat cu camera multi-spectru va contribui la prezentarea unui tabou complet și detaliat al sănătății viței-de-vie din țară, în special privind bolile de îngălbenire aurie și lemn negru, care s-au răspândit recent într-un mod alarmant.
Desfășurarea exercițiului pilot reprezintă faza a doua a proiectului „FlaveDor”, care include:
•    scanarea unei suprafețe de 35 de hectare cu viță-de-vie pentru depistarea Flavescence dorée (îngălbenirea aurie), o boală periculoasă care afectează productivitatea plantațiilor vitivinicole;
•    furnizarea de echipament și instruirea piloților locali pentru a putea coordona dronele de la sol prin sistem electronic și aplica tehnologia moderna.
Prima etapă a vizat identidicarea furnizorului și cumpărarea dronei, al cărei cost este de 23.751 dolari. Valoarea totală a proiectului se ridică la 80.000 de dolari.
Despre proiectul „FlaveDor”

Scopul principal al proiectului „FlaveDor” este de a depista, preveni și combate focarul bolililor, în special în ce privește îngălbenirea aurie în plantaţiile viticole din Republica Moldova. În condițiile răspândirii tot mai rapide a bolilor din cauza diverșilor factori de mediu, intervenția punctată promptă va asigura viabilitate podgoriilor, fapt care va contribui la sporirea calității Vinului Moldovei pentru ca țara noastră să se poată ralia la nouă strategie pentru dezvoltarea durabilă a domeniului vinificației.

Realizarea proiectului „FlaveDor” are loc în condițiile în care, pe de o parte, cererea pentru Vinul Moldovei este în continuă creștere pe piețele externe, iar, pe de altă parte, plantațiile de viță-de-vie din țară suferă o perioadă de declin din cauza bolilor. Astfel, pentru a asigura calitatea constantă a vinului este nevoie de programe regulatorii, care să permită gestionarea suprafețelor de viță-de-vie.