Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.09.2017

Pavel Filip: Guvernul prin lege este obligat să asigure creșterea capacităţilor Armatei Naționale

Pavel Filip: Guvernul prin lege este obligat să asigure creșterea capacităţilor Armatei Naționale

În debutul şedinţei de astăzi a Guvernului, Prim-ministrul Pavel Filip şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu refuzul repetat al Preşedintelui ţării de a asigura participarea  Armatei Naţionale la exerciţiile militare internaţionale, care au ca scop sporirea profesionalismului şi a nivelului de pregătire ale militarilor moldoveni.
 
„Recent a fost refuzată participarea la instruire în Ucraina. Înainte de asta a mai fost refuzată participarea la cinci  instruiri peste hotare. Neparticiparea la aceste 6 aplicaţii ar constitui mai mult de cinci milioane de lei”, a menţionat Pavel Filip.
 
Totodată, Premierul a subliniat că bugetul pentru aplicaţii militare şi pentru instruiri este oferit de partenerii noştri de dezvoltare, constituind optzeci la sută, iar Guvernul prin lege este obligat să asigure creșterea capacităţilor Armatei Naționale.
 
Astfel, la propunerea Prim-ministrului pe ordinea de zi a şedinţei a fost inclusă suplimentar şi aprobată hotărârea de Guvern privind participarea unui contingent militar al Armatei Naţionale la stagiul de instruire „Rapid Trident”, organizat în perioada 7 -23 septembrie, în Ucraina.
 
Potrivit documentului, 57 de militari moldoveni vor fi antrenaţi la Centrul de Instruire Militară Yavoriv din Ucraina. Scopul acestui stagiu de instruire este dezvoltarea nivelului de interoperabilitate, consolidarea capacităţilor de apărare şi promovarea imaginii Armatei Naţionale pe arena internaţională, pentru participarea ulterioară în cadrul misiunilor de menţinere a păcii. Toate cheltuielile de detaşare a contingentului militar vor fi acoperite de către ţara gazdă, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus