Trimite e-mail | Printeaza
Social
23.08.2017

Executivul sporeşte protecția socială a cetățenilor moldoveni angajați în Germania

Executivul sporeşte protecția socială a cetățenilor moldoveni angajați în Germania

În cadrul şedinţei de astăzi, Executivul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Republica Moldova şi Republica Federală Germania privind securitatea socială, semnat la 12 ianuarie 2017. Documentul prevede asigurarea unui cadru de garanţii sociale pentru lucrătorii migranţi din Republica Moldova, care domiciliază şi/sau desfăşoară o activitate de muncă pe teritoriul unuia sau al ambelor state contractante.
 
Astfel, cetăţenii țării noastre care au desfăşurat o activitate temporară de muncă în Germania, la atingerea vârstei de pensionare, vor putea beneficia de pensie din acest stat.  Totodată, pe perioada de activitate, moldovenii vor fi asiguraţi, după caz, cu pensii de dizabilitate cauzată de boli obişnuite, pensii şi indemnizaţii de dizabilitate cauzată de accidente de muncă sau boli profesionale și cu pensii de urmaş.
 
Fiecare stat contractant va achita partea de pensie calculată proporţional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu, aplicând legislaţia naţională în domeniu.
 
Proiectul aprobat va motiva persoanele să activeze legal, pentru a beneficia de prestații în cazul apariției riscurilor sociale. Totodată, prevederile Acordului vor crea condiţii favorabile pentru ca cetăţenii plecaţi peste hotare să revină în Republica Moldova, beneficiind de pensie din ambele state.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus