Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.08.2017

Diaspora, îndemnată să deschidă afaceri în Republica Moldova

Diaspora, îndemnată să deschidă afaceri în Republica Moldova

Moldovenii din afara țării sunt îndemnați  să deschidă afaceri și să investească în Republica Moldova. În cadrul Zilelor Diasporei, Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM)  a prezentat Programe Economice și oportunități de promovare a revenirii și reintegrării durabile a migranților.
 
Reprezentanții diasporei au fost informați cum pot lansa o afacere în Moldova din banii câștigați în străinătate sau primiți din remitențe și care sunt pașii de urmat pentru a accesa o finanțare nerambursabilă.
 
La sesiunea de informare, Directorul general ODIMM, Iulia Iabanji a trecut în revistă reglementările cadrului de politici guvernamentale privind activitatea antreprenorială din țară. Potrivit dnei Iabanji, politicile de stat ale Republicii Moldova au ca scop crearea unui mediu prielnic și atractiv pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial, iar tinerii antreprenori sau cei care au deja o afacere pot beneficia de variate instrumente de suport precum: granturi, credite preferențiale, subvenții, consultări și instruiri gratuite.
 
În context, au fost prezentate Programele ODIMM de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii: Programul de atragere a remitențelor în economie PARE 1+1, Fondul de Garantare a Creditelor, Programul-Pilot “Femei în Afaceri”, Serviciu de consultanță în afaceri etc.
 
Directorul ODIMM Iulia Iabanji a reiterat faptul că autoritățile își propun de a aduce moldovenii  din afara țării mai aproape de locurile natale, iar prin experiența acumulată peste hotare ar putea contribui cu plus valoare la economia națională. "ODIMM oferă programe de instruire, consultanţă şi finanţare a afacerii. Ne referim, în special, la Programul de Atragere a Remitenţelor în Economie PARE 1+1, care a fost lansat la finele anului 2010. Migranţii reveniţi acasă au idei de afaceri, dorinţă şi resurse financiare, însă nu întotdeauna ştiu cum să pornească o afacere. Prin intermediul Programului PARE 1+1 cetăţenii noştri pot beneficia de consultanţă şi instruire pe parcursul a două săptămâni şi au posibilitatea de a accesa un grant în valoare de până la 250.000 lei, plafon care a fost recent majorat. Ulterior, pe o perioadă postfinanțare de 2 ani, ODIMM consiliază și susține acești beneficiari pentru a dezvolta și extinde afacerile", a menționat  Iulia Iabanji.
 
Pentru a convinge reprezentanții diasporei de eficiența programelor de suport antreprenorial, au fost prezentate 2 istorii de succes ale unor beneficiari de programe ODIMM. 
 
Omul de afaceri Alexandru Cernouțan, beneficiar PARE și a Fondului de Garantare a Creditelor  și-a deschis o afacere în domeniul producerii paleților din lemn. Cu economiile din străinătate și banii de la PARE  1+1, antreprenorul a cumpărat utilaje noi. Între timp, a reușit să se extindă peste hotare, ajungând să exporte în România și Cehia.  Celor care vor să își deschidă o afacere acasă, Alexandru Cernouțan le-a sugerat să  studieze foarte bine domeniul în care vor să activeze, să fie perseverenți, răbdători și cu siguranță vor reuși.
 
Un alt antreprenor de succes, Alexandrina Bârsan este fiica unui migrant. Aceasta gestionează o afacere în domeniul producerii ambalajelor și suporturilor din carton. Alexandrina a încurajat persoanele din diaspora să depășească temerile și să deschidă afaceri pentru a fi propriul lor șef.
 
ODIMM dezvoltă și implementează programe și proiecte menite să susțină ideile tuturor antreprenorilor ce doresc să dezvolte propria afacere. ODIMM este o instituție publică , creată de Guvernului Republicii Moldova în 2007 și activează în coordonarea Ministerului Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus