Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
12.08.2017

Moldova acceptă o procedură mai simplă de extrădare

Executivul a aprobat proiectul de lege înaintat de Ministerul Justiției ce prevede o procedură mai simplă pentru extrădarea cetățenilor care își vor exprima acordul pentru predarea lor statului solicitant.

Beneficiul documentului este accelerarea procedurilor, nefiind obligatorie parcurgerea tuturor formalităților, dar respectându-se drepturile persoanelor care urmează a fi extrădate.

Declarația privind consimțământul persoanei de a fi extrădată și predată autorităților competente ale statului solicitant, va fi înregistrată într-un proces verbal în conformitate cu legislația părții solicitate. Persoana în cauză va beneficia de toate garanțiile procedurale prevăzute de legislația fiecărei părți, în special de accesul la un avocat și interpret.

În acest sens, a fost aprobată ratificarea de către Guvern a celui de-al treilea Protocol adițional la Convenția europeană de extrădare. Documentul a fost elaborat de experți ai Consiliului Europei, întocmit la Strasbourg pe 10 noiembrie 2010 și semnat de Republica Moldova pe 12 aprilie 2013. Acesta urmează a fi prezentat spre examinare Președintelui Republicii Moldova și va intra în vigoare după trei luni de la ratificare.

La elaborarea Protocolului nr. 3 s-a luat în considerare existența practicii de extrădare simplificată în mai multe state. Ratificarea demonstrează responsabilitatea statului pentru aplicarea eficientă a Convenției europene în domeniu, cu respectarea drepturilor omului. De asemenea, va fi sporită cooperarea cu statele membre ale Convenției pentru acordarea asistenței juridice internaționale, anunță Ministerul Justiției.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus