Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-08-07/gigantul-german-draexlmaier-va-deschide-la-toamna-a-treia-fabrica-in-moldova-50021.html
Data: Aug 7, 2017 (22:51)

Gigantul german Draexlmaier va deschide la toamnă a treia fabrică în Moldova

Dräxlmaier Group, unul dintre cei mai importanți producători de sisteme de cablaje pentru industria auto mondială va începe producția la cea de-a treia fabrică din zona economică liberă Bălți (ZEL Bălți) din Republica Moldova în această toamnă.
"E vorba de o nouă fabrică, care a fost ridicată alături de cea existentă în Zona Economică Liberă (ZEL) Bălți", a declarat pentru Mold-street, Marin Ciobanu, administratorul ZEL Bălți, care a negociat această investiție.

Investiţii de 75 de milioane de dolari de la Draexlmaier

Noua fabrică va angaja circa 2.500 de muncitori, a anunţat într-un comunicat administraţia ZEL Bălți. Anterior Marin Ciobanu a declarat că în urma investiţiei vor fi create alte 6.250 de locuri de muncă indirecte.
Draexlmaier a început lucrările la uzina cu suprafaţa de producţie de 27.000 de metri pătrați în februarie 2016, investind aici circa 35 de milioane de euro.

Grupul operează două uzine pentru sisteme de cablu auto în Bălți. Prima a fost construită în 2010, iar cea de-a doua a fost deschisă în 2011, după o investiție de 30 de milioane de euro. Aproximativ 3.000 de angajați lucrează în cele două fabrici.
Până în prezent, compania a investit aproximativ 75 de milioane de dolari (circa 64 milioane de euro) în operațiunile sale din Moldova și este cel mai mare contribuitor la bugetul ţării între rezidenţii ZEL Bălți.

De notat că ZEL Bălți a fost creată în anul 2010 și are în prezent în administrare 11 subzone, dintre care 3 în Bălți, 4 în Strășeni, două la Cahul şi căte una la Orhei şi Căușeni, iar volumul investițiilor se apropie de 115 de milioane de euro, a precizat Marin Ciobanu.

În prezent, sunt înregistrate peste 40 de companii rezidente, ce activează în diverse domenii, de la producția industrială a mărfurilor destinate exportului, până la prestarea diverselor servicii necesare companiilor rezidente (locațiunea imobilelor, proiectări și construcții industriale, logistică și transport, brokeraj vamal, alimentație publică).

Cei mai mari sunt Draexlmaier din Germania, care a construit trei uzine și a creat peste 3.000 de locuri, Gebauer & Griller din Austria, Sumitomo (Japonia) şi Coroplast (Germania).

Specialiștii spun că acestea sunt cele mai mari nvestiții din ultimii 6-7 ani realizate în Moldova, iar compania Draexlmaier este cel mai mare investitor german din Republica Moldova. Draexlmaier a amenințat și în noiembrie 2012 că își va suspenda investițiile în Moldova, în urma unor probleme cu Fiscul.

Fondat în anul 1958, Draexlmaier Group este printre cele mai mari afaceri de familie din Germania. Compania dezvoltă și produce sisteme electrice și electronice, interioare de lux și sisteme de bord pentru automobile, iar printre cei mai cunoscuți clienți se numără mărci celebre precum Mercedes-Benz, Porsche și BMW. La nivel mondial, aproximativ 55.000 de persoane sunt angajate în cadrul celor 62 de fabrici ale DRÄXLMAIER Group.