Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.07.2017

Executivul a aprobat Cadrul bugetar pe termen mediu pe anii 2018-2020

Executivul a aprobat Cadrul bugetar pe termen mediu pe anii 2018-2020

Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, Cadrul bugetar pe termen mediu (CBTM) pe anii 2018-2020, instrument menit să confere stabilitate, predictibilitate şi continuitate politicilor publice finanţate din buget în perioada de referinţă.
 
Documentul reprezintă o actualizare a CBTM 2017-2019, cu extinderea prognozelor şi analizei pentru anul 2020, și a fost elaborat cu respectarea indicatorilor ţintă şi a angajamentelor asumate în Memorandumul cu FMI și față de alți parteneri de dezvoltare.
 
Potrivit proiectului, obiectivul principal îl reprezintă în continuare implementarea reformelor structurale, consolidarea finanţelor publice şi a stabilităţii financiare, eficientizarea utilizării resurselor bugetare şi redirecţionarea mijloacelor existente către programele de importanţă majoră.
 
În particular, priorităţile în contextul CBTM 2018-2020 sunt specificate şi derivă din Strategia Naţională de Dezvoltare „Moldova-2020”, Programul de activitate al Guvernului pe anii 2016-2018 şi Acordul de Asociere RM-UE.
 
Totodată, au fost identificate măsuri suplimentare de politici/proiecte care fac parte din agenda de reforme a Guvernului, printre care majorarea unor norme salariale şi implementarea unor proiecte prioritare finanţate din surse externe recreditate întreprinderilor de stat. Încadrarea acestora în CBTM va fi analizată prin prisma respectării obiectivului de promovare a unei politici bugetar-fiscale prudente şi va fi discutată în cadrul celei de-a doua evaluări a programului susţinut de FMI din toamna anului 2017, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus