Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.07.2017

Agenția pentru Protecția Consumatorului a lansat o campanie de informare și monitorizare privind utilizarea corectă a mijloacelor de măsurare în piețele din țară

Agenția pentru Protecția Consumatorului a lansat o campanie de informare și monitorizare privind utilizarea corectă a mijloacelor de măsurare în piețele din țară

La Ministerul Economiei a avut loc astăzi Conferința de presă, organizată în cadrul Campaniei de informare și monitorizare privind utilizarea corectă a mijloacelor de măsurare, la care au participat Grigore Cațer, director adjunct al Agenției pentru Protecția Consumatorilor (APC), Lidia Jitari șef al Direcției Generale infrastructura calității și supravegherea pieței, Viorica Bejan, șef al Direcției dezvoltarea infrastructurii calității și Anatolie Silitrari, șef al Direcției supravegherea pieței și securitate industrială.
 
Grigore Cațer, director adjunct al APC, a menționat că Agenția pentru Protecția Consumatorului a lansat o campanie de informare și monitorizare privind utilizarea corectă a mijloacelor de măsurare în piețele din țară. Campania are drept scop informarea persoanelor fizice și juridice, inclusiv administratorii piețelor, despre utilizarea corectă a mijloacelor de măsurare legale, verificate metrologic și introduse în registrul de stat.
 
În acest sens, inspectorii au mers în piețele din țară pentru a monitoriza și informa comercianții și consumatorii despre utilizarea corectă a mijloacelor de măsurare. Pe parcursul a două zile au fost efectuate 16 vizite de consultanță în piețele din țară, unde inspectorii au acordat consultanță pentru persoane fizice și juridice, care utilizau mijloace de măsurare. Astfel, din cele 902 mijloace de măsurare (MM) puse în utilizare, 54 la sută MM (cântare) nu corespund normelor legale, fiind nelegalizate sau neverificate metrologic și doar 46 la sută corespund normelor legale.
 
Îngrijorător este faptul, că în unele piețe din țară 80 la sută din mijloacele de măsurare sunt ilegale, iar pe ansamblu înscriind 50-80 la sută mijloace de măsurare neconforme cerințelor metrologiei legale.
 
Administratorii de piețe și comercianții au fost informați despre toate încălcările existente și admise de ei. Totodată, agenților economici li s-a acordat consultanță necesară pentru a se conforma cerințelor legale, inclusiv a normelor metrologiei legale și a asigura o activitate corectă în beneficiul său și al statului, având în prim plan respectarea drepturilor consumatorilor prin utilizarea mijloacelor de măsurare verificate metrologic și neadmiterea înșelării consumatorilor la cântar. De asemenea, agenții economici au fost informați despre consecințele neconformării la normele metrologice legale.
 
Lidia Jitari șef al Direcției Generale infrastructura calității și supravegherea pieței, a menționat că Agenția pentru Protecția Consumatorilor cu susținerea Ministerului Economiei, timp de o lună  două, va iniția consultanță agenților economici referitor la utilizarea legală a mijloacele de măsurare în tranzacțiile comerciale,  punând accent pe protecția consumatorilor în domeniul respectiv. Ulterior, in baza evaluării riscurilor va planifica supravegherea metrologică, conform cadrului legal în vigoare.
 
De la începutul anului curent, Agenția a desfășurat 33 vizite de consultanță în piețele din Chișinău, Bălti, Cahul, Cantemir, Drochia, Edineț, Soroca, Briceni, Ungheni și Rezina, cu scopul de elucidare a neconformităților ce țin de domeniul metrologiei legale, precum și asigurarea agenților economici din piețe cu mijloace de măsurare legale și îndemn la conformare a agenților economici, a anunțat Ministerul Economiei din Republica Moldova, într-un comunicat.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus