Trimite e-mail | Printeaza
Social
24.07.2017

Au fost adoptate noi modificări la Codul muncii al Republicii Moldova

Un șir de completări și modificări la Codul muncii al Republicii Moldova au fost adoptate de Parlament, în cadrul ultimei ședinte plenare din sesiunea de primăvară a anului curent.

Acestea se referă la 36 de articole din Codul muncii și presupun completări care reglementează obligațiile de bază ale salariatului de a informa de îndată angajatorul despre imposibilitatea de a se prezenta la serviciu, ceea ce va avea ca efect responsabilizarea și disciplinarea salariaților.

Totodată, ținerea registrului de evidență al contractelor individuale de muncă a devenit opțională pentru angajator. De asemenea, angajatorul nu va avea obligația să motiveze decizia privind rezultatul nesatisfăcător al perioadei de probă, iar concedierea salariatului membru se sindicat se va face cu consultarea prealabilă a organului sindical din unitate.

O altă modificare stipulează că deținerea de către angajat a statutului de pensionar pentru limită de vârstă ar putea fi temei de concediere pentru angajator. În același timp, aceste persoane pot fi angajate pentru o perioadă determinată.

Alte prevederi reglementează concediul suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la 3 la 4 ani, până acum acesta era până la 6 ani.

Totodată, Codul muncii a fost completat cu un articol nou care definește încălcarea gravă a obligațiilor de muncă. Acestea se referă la primirea și eliberarea de bunuri și mijloace bănești, fără perfectarea documentelor necesare, folosirea în scopuri personale a banilor, bunurilor aflate în gestiunea angajatorului, refuzul de a efectua examenul medical, atunci când acesta este obligatoriu, precum și cauzarea unui prejudiciu material ce depășește cinci salarii medii lunare pe economie.

Potrivit autorilor, scopul modificărilor este îmbunătățirea mediului de afaceri și a climatului investițional în țară, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus