Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.07.2017

Declarația Înaltului Reprezentant / Vicepreședinte Federica Mogherini și a comisarului Johannes Hahn privind amendamentele la legislația electorală în Republica Moldova

Declarația Înaltului Reprezentant / Vicepreședinte Federica Mogherini și a comisarului Johannes Hahn privind amendamentele la legislația electorală în Republica Moldova

Votul de joi al Parlamentului Republicii Moldova de a implementa modificări ale sistemului electoral al țării este în contradicție direct cu recentele recomandări ale Comisiei de la Veneția și Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului.
Deși alegerea unui sistem electoral este o decizie suverană a unui stat, Uniunea Europeană este ferm convinsă că orice modificare a sistemului electoral ar trebui să consolideze democrația, să se bazeze pe un consens larg între forțele politice și să urmeze o consultare reală a societății civile și Recomandările partenerilor internaționali.

Continuăm să împărtășim punctul de vedere al Comisiei de la Veneția și al Biroului OSCE pentru instituții democratice și drepturile omului că modificările propuse ridică îngrijorări serioase cu privire la democrația efectivă în actualul context politic.

Uniunea Europeană va continua să urmărească îndeaproape evoluțiile din jurul reformei electorale și punerea în aplicare a acesteia. UE a subliniat în mod repetat - cel mai recent în timpul procedurii de asistență macrofinanciară planificată - necesitatea de a respecta mecanismele democratice eficiente, inclusiv un sistem parlamentar multipartit și statul de drept.

Implementarea acestor modificări va fi evaluată și în lumina obligațiilor Republicii Moldova în baza Acordului de Asociere și ca membru al Consiliului Europei, scrie infoeuropa.md.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus