Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-07-20/partidul-popular-european-critica-schimbarea-sistemului-electoral-din-republica-moldova-49782.html
Data: Jul 20, 2017 (23:20)

Partidul Popular European critică schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova

Partidul Popular European (PPE) a denunțat joi schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova, condamnând, într-un comunicat de presă, ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneția de către parlamentul de la Chișinău și cerând Comisiei Europene să oprească orice finanțare și să reevalueze Acordul de asociere UE-Republica Moldova.

''Este o rușine faptul că majoritatea parlamentului moldovean a ales astăzi pentru cetățenii săi autoritarismul în dauna democrației, corupția în dauna transparenței, haosul în dauna statului de drept. Este cu adevărat regretabil că 74 de membri ai parlamentului au optat să consolideze dictatura Partidului Democrat și a socialiștilor cu liderul lor Plahotniuc în loc să apere interesele propriului popor'', a declarat președintele PPE, Joseph Daul.

'Comisia de la Veneția a făcut recomandarea clară de a nu se introduce un nou sistem electoral. Ca de obicei, Partidul Democrat a ignorat în mare măsură recomandările Comisiei de la Veneția și temerile Uniunii Europene cu privire la schimbarea sistemului electoral. Mai mult, cele mai mari îngrijorări referitoare la noua lege electorală din (Republica) Moldova nu au fost tratate și riscurile pe care ea le implică nu au fost depășite'', mai menționează declarația liderului PPE.

Dată fiind situația gravă și ignorarea completă a recomandărilor Comisiei de la Veneția de către PDM și socialiști, Partidul Popular European cere Comisiei Europene să oprească orice finanțare și să reevalueze Acordul de asociere UE-Republica Moldova.

Partidul Popular European este cel mai mare partid politic paneuropean, incluzând 79 de partide din 41 de țări. Din PPE fac parte în prezent președinții Comisiei Europene (Jean-Claude Juncker), Consiliului European (Donald Tusk) și Parlamentului European (Antonio Tajani), șapte șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană și șapte din afara UE, 13 comisari europeni și cel mai numeros grup politic din Parlamentul European.

Parlamentul Republicii Moldova a votat joi, în lectură finală, proiectul de lege cu privire la schimbarea sistemului electoral, fiind astfel adoptat sistemul de vot mixt, după ce la ședința sa din 5 mai forul legislativ de la Chișinău a votat în prima lectură comasarea proiectelor cu privire la sistemul uninominal, propus de PDM, și mixt, propus de PSRM, a transmis Unimedia. Noua lege prevede ca 51 de deputați să fie aleși în baza circumscripțiilor electorale uninominale, iar ceilalți 50 de deputați — în baza listelor de partid.

Președintele parlamentului Andrian Candu declarase că proiectul va fi supus votului în a doua lectură doar după ce va fi avizat de Comisia de la Veneția. Ulterior, Comisia de la Veneția a publicat avizul privind proiectul de lege care se referă la modificarea sistemului de vot actual în sistem mixt. Organul consultativ nu a recomandat ca în condițiile actuale Republica Moldova să modifice sistemul electoral, scrie Agerpres.