Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-07-19/salariile-cadrelor-didactice-vor-fi-majorate-din-1-septembrie-2017-49752.html
Data: Jul 19, 2017 (22:39)

Salariile cadrelor didactice vor fi majorate din 1 septembrie 2017

Comisia de negocieri din partea Guvernului şi a Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei s-a întrunit astăzi într-o nouă şedinţă, prezidată de Prim-ministrul Pavel Filip. Părţile au vorbit despre problemele din sistemul de educaţie şi posibilităţile de depăşire a acestora. Printre principale probleme au fost enumerate salarizarea sub nivel a pedagogilor, calitatea proastă a pregătirii cadrelor didactice, exodul pedagogilor. Premierul a menţionat că se impune o abordare complexă a problemelor din ramură şi anume: implementarea reformei salarizării şi reformarea sectorului educaţiei, astfel încât acesta să devină unul eficient.
 
În urma discuţiilor, părţile au convenit asupra majorării salariilor cadrelor didactice din învăţământul general şi profesional-tehnic cu 11,3%, începând cu 1 septembrie anul curent. Cuantumul mijloacelor financiare necesare pentru asigurarea acestei creşteri salariale pentru cadrele didactice, pentru 3 luni ale anului 2017, este estimat la aproximativ 94 milioane de lei. În același timp, salariile cadrelor non-didactice vor crește cu 10%.
 
Prim-ministrul a menționat că în anul viitor această majorare salarială va costa bugetul aproximativ 1 miliard de lei. ”Atunci când există voință, problemele se rezolvă. Se rezolvă nu la proteste, ci în cadrul discuțiilor”, a subliniat Pavel Filip.
 
Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, cuantumul salariului lunar mediu pe economie, prognozat pentru anul curent, este de 5600 de lei, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.