Trimite e-mail | Printeaza
Social
19.07.2017

Salariile cadrelor didactice vor fi majorate din 1 septembrie 2017

Salariile cadrelor didactice vor fi majorate din 1 septembrie 2017

Comisia de negocieri din partea Guvernului şi a Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei s-a întrunit astăzi într-o nouă şedinţă, prezidată de Prim-ministrul Pavel Filip. Părţile au vorbit despre problemele din sistemul de educaţie şi posibilităţile de depăşire a acestora. Printre principale probleme au fost enumerate salarizarea sub nivel a pedagogilor, calitatea proastă a pregătirii cadrelor didactice, exodul pedagogilor. Premierul a menţionat că se impune o abordare complexă a problemelor din ramură şi anume: implementarea reformei salarizării şi reformarea sectorului educaţiei, astfel încât acesta să devină unul eficient.
 
În urma discuţiilor, părţile au convenit asupra majorării salariilor cadrelor didactice din învăţământul general şi profesional-tehnic cu 11,3%, începând cu 1 septembrie anul curent. Cuantumul mijloacelor financiare necesare pentru asigurarea acestei creşteri salariale pentru cadrele didactice, pentru 3 luni ale anului 2017, este estimat la aproximativ 94 milioane de lei. În același timp, salariile cadrelor non-didactice vor crește cu 10%.
 
Prim-ministrul a menționat că în anul viitor această majorare salarială va costa bugetul aproximativ 1 miliard de lei. ”Atunci când există voință, problemele se rezolvă. Se rezolvă nu la proteste, ci în cadrul discuțiilor”, a subliniat Pavel Filip.
 
Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, cuantumul salariului lunar mediu pe economie, prognozat pentru anul curent, este de 5600 de lei, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus