Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.07.2017

Delegația Grupului parlamentar de prietenie al Turciei reiterează interesul de cooperarea economică molo-turcă

Delegația Grupului parlamentar de prietenie al Turciei reiterează interesul de cooperarea economică molo-turcă

Viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei a avut astăzi o întrevedere cu delegației Grupului parlamentar de prietenie al Turciei, condus de Mehmet Altay, Președintele Grupului,  precum și cu Hulusi Kilic, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Turcia în Republica Moldova, privind măsurile întreprinse în vederea extinderii cooperării economice conform obiectivelor stabilite anterior și prevederilor Acordului de Comerț Liber și Acordului de promovarea şi protejarea reciprocă a investițiilor, intrate în vigoare în 2016.
 
Oficialii au analizat pașii întreprinși în vederea realizării cooperării economici dintre state pe multiple domenii, în special simplificarea procedurilor de aflare a investitorilor turcii în Moldova, procedurilor de export-import,  precum și realizarea proiectelor investiționale și de suport în țara noastră și UTA Găgăuzia.
 
Viceprim-ministrul Octavian Calmîc a salut vizita la Chișinău a delegației Grupului parlamentar de prietenie al Turciei, ceea ce va impulsiona schimburile comerciale bilaterale și identifica noi sectoare de cooperare, la fel, a apreciat realizarea proiectelor investiționale în sudul țării și a lansat inițiativa de extindere investițională pe întreg teritoriul țării.
 
Mehmet Altay, Președintele Grupului parlamentar turc a mulțumit pentru sprijinul acordat, în special al Ministerului Economiei și conducerii, în vederea realizării obiectivelor comerciale export-import și investiționale, în scopul atingerii cifrei de 1 miliard USD la volumul schimburilor comerciale, și pentru oportunitățile oferite mediului de afaceri turc și simplificarea procedurilor de aflare a investitorilor pe teritoriul Republici Moldova.  De asemenea, Mehmet Altay a solicitat sprijin pentru deschiderea Zonelor Economice Libere în UTA Găgăuzia, pentru a dezvolta unitatea administrativ teritorială în cadrul Republicii Moldova.
 
Octavian Calmîc ministrul Economiei a subliniat că mizează pe extinderea proiectelor investiționale prin intermediul Agenției Turcești de Colaborare şi Coordonare (TİKA) din Chișinău  pe întreg teritoriul Moldovei pentru o colaborare multilaterală și a reiterat intenția de a deschide la Istanbul un Birou Comercial, care va constitui o punte pentru promovare și dezvoltare  economică bilaterală și de legătură cu mediul de afaceri turc.
 
În această ordine de idei, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar a Republicii Turcia în Republica Moldova, Hulusi Kilic, va acorda suportul necesar privind închirierea spațiului și deschiderea Biroului Comercial la Istanbul. Astfel, s-a convenit convocarea părților într-o ședință în luna august, iar în toamna anului curent organizarea celei de-a IX- a ședințe a Comisiei interguvernamentale la Chișinău, precum și a unui Business Forum bilateral în cadrul acesteia, privind extinderea cooperării comercial economice moldo-turcă.
 
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, Republica Moldova și Republica Turcia au semnat 62 de Acorduri. În anul 2016 au fost implementate 24 proiecte în sumă de circa 2 mln. Euro. Cele mai importante proiecte fiind în sectorul sănătății, educației și mediului. Ședința a VIII-a a Comisiei interguvernamentale moldo-turce de colaborare economică a avut loc la Ankara, în perioada 14-15 decembrie 2016.

Conform informației oficiale la situația din 1 iunie 2017, în Republica Moldova activează 1251 de întreprinderi cu capital turcesc, însumînd 384 mln.lei, astfel Turcia s-a clasat pe locul 3 în topul după numărul de întreprinderi și locul 11 după investițiile în capitalul social în RM.

Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Turcia, în perioada ianuarie-aprilie 2017 a înregistrat suma de 129,489mil. USD (+21,21% în comparație cu aceeași perioadă a anului 2016).

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus