Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.07.2017

ANRE a semnat un Memorandum de Înţelegere cu Secretariatul Comunităţii Energetice

ANRE a semnat un Memorandum de Înţelegere cu Secretariatul Comunităţii Energetice

Astăzi, 6 iulie curent, Tudor Copaci, Director General ANRE și Janez Kopac, Director al Secretariatului Comunităţii Energetice au semnat Memorandumul de Înţelegere între Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova și Secretariatul Comunităţii Energetice.

Semnatarii au convenit asupra continuării cooperării în scopul elaborării actelor legislative secundare în conformitate cu legislația Europeană din sectorul energetic.

În luarea sa de cuvânt, Tudor Copaci a spus „Colaborarea cu Secretariatul Comunității Energetice ne oferă rezultate palpabile pentru sectorul reglementat. Legislația Republicii Moldova trebuie ajustată la cea a Uniunii Europene, de aceea, scopul acestui document este conlucrarea experților din domeniu pentru îmbunătățirea actelor legislative secundare.”

În același context, Janez Kopac a menționat „Apreciem cooperarea între Secretariatul Comunității Energetice și ANRE. Anul care urmează va fi unul foarte important pentru Republica Moldova, deoarece noua lege cu privire la energetică va transpune în întregime pachetul III Energetic, iar ANRE este instituția principală în vederea implementării cadrului normativ secundar. Memorandumul de Înțelegere semnat astăzi va pune bazele unei noi forme de cooperare între cele două instituții.”

Astfel, în decurs de două săptămâni ANRE va prezenta o listă de acte normative de reglementare la care va solicita asistență din partea Secretariatului. Un punct important din Memorandum este faptul că Secretariatul acceptă să ofere asistență tehnică și juridică grupurilor de lucru, inclusiv prin intermediul misiunilor de experți.

Menționăm că la 27 mai 2016, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea nr. 107 cu privire la energia electrică și Legea nr. 108 cu privire la gazele naturale (Legile), care transpun Pachetul Energetic III.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus