Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-07-04/pavel-filip-reforma-guvernului-vine-sa-puna-fundamentul-dezvoltarii-republicii-moldova-prin-crearea--49518.html
Data: Jul 4, 2017 (22:34)

Pavel Filip: Reforma Guvernului vine să pună fundamentul dezvoltării Republicii Moldova prin crearea unor instituţii puternice

În debutul ședinței de astăzi a Executivului, Prim-ministrul Pavel Filip a salutat adoptarea în prima lectură de către Parlament a Legii cu privire la Guvern.
 
În acelaşi timp, Premierul şi-a exprimat regretul în legătură cu faptul că partidele de opoziţie, care se declară reformatoare şi cu viziuni pro europene, au venit cu critici nefondate la o reformă elaborată împreună cu experţii europeni şi cu susţinerea consilierilor de nivel înalt desemnați de UE.
 
„Atunci când vorbim despre reforme în diferite domenii, fie justiţie, fie sistemul bancar, mediul de afaceri sau social, trebuie să înţelegem că reformele trebuie elaborate, ulterior implementate. Cât de calitativ vor fi elaborate, atât de calitativ se vor regăsi în percepţia oamenilor. Reforma Guvernului vine să pună fundamentul dezvoltării Republicii Moldova prin crearea de instituţii puternice”, a spus Pavel Filip.
 
De asemenea, Premierul a vorbit despre importanţa reformării domeniului ştiinţei şi cercetării, făcând referire la vizita recentă efectuată la Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al Academiei de Științe a Moldovei. Această instituţie are aproximativ 400 de angajați și a beneficiat în ultimii ani de aproximativ 30 de milioane  de lei anual, dar managementul instituţiei lasă de dorit. „Luând în considerare capacitatea noastră financiară, trebuie să folosim cât mai eficient aceşti bani. Cercetările de genetică sunt unele dintre cele mai sofisticate şi nu trebuie să fie efectuate în condiţiile pe care le-am văzut acolo”, a declarat Pavel Filip.
 
Şeful Executivului a îndemnat conducerea AŞM să acorde susţinere Guvernului în promovarea reformei în acest domeniu, deoarece Republica Moldova are nevoie de ştiinţă şi cercetare de nivel înalt, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.