Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-07-04/parlamentul-european-a-aprobat-acordarea-asistentzei-macrofinanciare-de-100-de-milioane-de-euro-pent-49520.html
Data: Jul 4, 2017 (22:45)

Parlamentul European a aprobat acordarea asistenţei macrofinanciare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova

Parlamentul European a aprobat astăzi cu vot masiv acordarea asistenţei macrofinanciare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Asistenţa va fi oferită pentru susținerea agendei de stabilizare economică și de reforme structurale a Republicii Moldova, contribuind la acoperirea nevoilor sale de finanțare externă în perioada 2017-2018.
 
Din asistența totală de 100 de milioane de euro, 40 de milioane au fost convenite sub formă de grant și 60 de milioane sub formă de împrumut, mijloace financiare care vor completa resursele oferite de FMI și alte instituții multilaterale.
 
La începutul ședinței de astăzi a Cabinetului de miniștri, Premierul Pavel Filip a exprimat felicitări în legătură cu decizia Parlamentului European și a menționat că aceasta denotă că valorile europene sunt mai presus decât disputele politice pe care unele partide de la Chișinău au încercat să le transfere pe platforma Uniunii Europene.
 
„Este o abordare absolut rațională și acest lucru instituțional, pe care l-am făcut calitativ, dă roade. Până la primirea primei tranșe avem de muncit foarte mult, avem un șir de condiționalități”, a adăugat Pavel Filip. În context, Prim-ministrul a solicitat Ministerului Finanțelor, dar și celorlalte instituții, implicare maximă pentru a face față tuturor cerințelor.
 
Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă urmează să monitorizeze respectarea precondițiilor stabilite pentru Republica Moldova și în baza concluziilor se va decide alocarea primei tranșe.
 
Printre condițiile prealabile se numără respectarea democraţiei, a statului de drept și a drepturilor omului, lupta împotriva corupției, asigurarea transparenţei în gestionarea finanţelor publice şi consolidarea capacităţilor instituţionale, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.