Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-06-30/carnetele-de-munca-vor-fi-eliminate-49474.html
Data: Jun 30, 2017 (22:58)

Carnetele de muncă vor fi eliminate

Procesul de raportare financiară şi statistică pentru agenții economici a  fost simplificat. Parlamentul, în ședința plenară de astăzi, a votat, în lectură finală, modificări în acest sens.
 
Potrivit documentului, va fi creată o platformă unică de raportare online, la care vor fi conectate Inspectoratul Fiscal de Stat, Casa Naţională de Asigurări Sociale, Compania Naţională de Asigurări în Medicină, în scopul excluderii dublării informaţiei prezentate de agenţii economici către instituţiile publice.
 
Actualmente, agenţii economici din Republica Moldova care au persoane angajate sunt obligaţi să prezinte cinci rapoarte diferite, care se referă la plăţile salariale, impozitele aferente şi unele aspecte privind relaţiile de muncă. Raportul unificat FSIC16 va include toate cele 5 rapoarte și va elimina dublarea datelor raportate și volumul raportărilor cu circa 40 la sută.
 
Noile amendamente prevăd și eliminarea carnetelor de muncă și a schemei de încadrare în muncă la unitățile economice. Aceste date urmează a fi reflectate în raportul unificat.
 
Pentru a intra în vigoare, legea urmează să fie promulgată de Președintele țării și publicată în ”Monitorul Oficial”, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.