Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-06-29/o-noua-runda-de-dezbateri-publice-asupra-proiectului-de-lege-cu-privire-la-tichetele-de-masa-49445.html
Data: Jun 29, 2017 (22:03)

O nouă rundă de dezbateri publice asupra proiectului de lege cu privire la tichetele de masă

Parlamentul a găzduit astăzi a doua rundă de dezbateri asupra proiectului de lege despre tichetele de masă. La întrunirea moderată de Președintele Parlamentului Andrian Candu au participat reprezentanți ai autorităților și instituțiilor de stat, ai mediului de afaceri, sindicatelor și patronatelor.
 
În debutul ședinței, Speakerul Andrian Candu, în calitate de autor al proiectului a declarat că după prima rundă de dezbateri, documentul a fost îmbunătățit, inclusiv a fost inclusă prevederea ce se referă la modalitatea de emitere a tichetelor atât pe suport de hârtie, cât și electronic.
 
Discuțiile s-au axat, în special, asupra modului de emitere și valoarea nominală a tichetelor de masă, modalitatea de folosire etc.
 
Amintim că proiectul de lege stipulează aducerea unui supliment semnificativ la salariu, care nu se impozitează și este un cost deductibil pentru angajator.
 
Valoarea nominală a unui tichet de masă constituie 45 lei, urmând să fie indexat anual. Numărul tichetelor transmise salariatului este același cu numărul zilelor lucrate efectiv luna anterioară și pot fi utilizate exclusiv pentru produse alimentare. Acestea pot fi utilizate exclusiv de salariat și este interzis schimbul tichetelor de masă contra bani sau diminuarea salariului.
 
Această inițiativă vizează inclusiv luptă împotriva salariilor în plic și a evaziunii fiscale. Oamenii vor putea procura produse alimentare, fie merge în restaurante, cafenele sau în magazine. Acest sistem care funcționează din 1954 în foarte multe țări europene, inclusiv Italia, Franța, Cehia, Ungaria România, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.